Stevandić: Pobijedili smo na sva četiri fronta

Vijesti 22. okt 201816:35 > 16:43
N1

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kazao je za N1 da je njegova stranka pobjedila na sva četiri fronta na kojima su učestvovali na Općim izborima 2018. godine.

“Predsjednik Republike Srpske dobio je oko 40 hiljada glasova razlike, a mi smo iznijeli 21 hiljadu glasova koji su ranije pripadali nekoj drugoj strani, tako da se smatramo direktno zaslužnim za tu pobjedu, što je i naša pobjeda”, kazao je.

Izrazio je i zadovoljstvo rezultatom za Parlamentarnu skupštinu BiH.

“Sa SNSD-om smo obezbijedili mandat, koji možda ne bi dobili ni mi ni SNSD u količniku”, pojasnio je.

Dodao je da Ujedinjena Srpska smatra pobjedu Milorada Dodika za člana Predsjedništva BiH svojom pobjedom

“Jer smo podržali koncept da Republika Srpska bude pomirena i u Sarajevu i u Banjaluci, i da sarađuju, a ne da se svađaju predsjednik Republike i član Predsjedništva. Prema toma, mogu da budem jako zadovoljan”, istakao je.

Stevandić kaže da je još bitnije što je Narodna skupština Republike Srpske dobila novu političku stranku, Ujedinjenu Srpsku, koja je za nepune tri godine postala parlamentarna stranka i u većini opština i gradova RS-a.

“Vlastitim snagama, vlastitim izborima, vlastitim resursima, bez da nas je pomogao ili da je naš vlasnik neki tajknu ili politička opcija. MI smo iskreno otvorili karte na početku. Nismo trgovali ni za jednu funkciju, nego ono što smo zastupali smo pokazali da možemo da iznesemo”, kazao je.

Komentarisao je i izjave opozicionih stranaka koje tvrde da su izbori bili neregularni.

“To je rezultat njihove frustracije. Ako ćemo biti pošteni, u toku izbornog dana nije bilo nikakvog sistemog podnošenja prijava, nije bilo prigovora na biračkim mjestima. Po zatvaranju biračkih mjesta Savez za promjene nije primjetio ništa, jedino je primjetio nešto kad je primjetio da je izgubio”, ispričao je Stevandić u razgovoru sa Anđelkom Marković.

Kazao je da se njegova izjava data prethodne godine, da će nakon izbora na nivou BiH biti reprezentacija RS-a, pokazala kao istinita.

“Ja mislim da smo dobili mogućnost da sastavimo reprezentaciju, a da je ranije nismo imali”, pojasnio je.

Kazao je da je siguran da će pronaći kompromis sa strankama koje su pobijedile u Federaciji BiH.

“Nema nikakvog razloga da ne nađemo taj kompromis na bazi partnerstva, a ne podaništva kao što je to bilo do sada”, istakao je.

Što se tiče Narodne skupštine RS-a, kazao je da ne očekuje nikakva iznenađenja.

“Potpuno je jasno da je politika Saveza za promjene doživjela krah, zato što njena adresa nije bila Banjaluka, nego Sarajevo. Oni su na toj adresi i primali poštu i finansirali, fokusirali i produkovali političke ciljeve, tako da je taj poraz velik i očit”, kazao je

Stevandić je odbio komentarisati dešavanja u vlastima RS-a, kao što je smjena ministra Daneta Maleševića, rekavši da je to stvar unutrašnjih odnosa u Vladi RS-a

“Mi smo izbjegli zamku da se svađamo sa tim koalicionim partnerima. Otrpili smo neke otrovne strelice iz DNS-a i sačuvali razuman i pristojan odnos i sa DNS-om. Sa SNSD-om imamo i sporazum po kojem ćemo djelovati u budućnosti, sa socijalistima smo ostali u korektnim odnosima, a svi drugi će da pokažu svoju dobru ili lošu volju u budućnosti”, kazao je Stevandić

Pogledajte video gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.