Optuženi u predmetu Lijanović osuđeni na 52 godine

Vijesti 22. okt 201817:56 > 18:03
N1

Sud BiH izrekao je presudu u predmetu Lijanović i drugi, sa ukupnom kaznom od 52 godine i osam mjeseci zatvora. Radi se o prvostepenoj presudi za organizirani kriminal, utaju poreza i pranje novca.

Jedanaest fizičkih lica i pet firmi bilo je obuhvaćeno optužnicom. Presuda se smatra do sada najvećom u oblasti finansijskog kriminala.

“Svi optuženi su postupali sa umišljajem , voljom i svijesti da svojim radnjama pomognu počijenju krivičnog djela pranje novca i poreske utaje postupajući kao pripadnici grupe za organizovani kriminal. Sud je optuženim izrekao kazne zatvora i novčane kazne vodeći računa o stepenu krivične odgovornosti svakog od optuženih doprinos koji su dali izvršenju krivičnog djela, ličnim ili porodičnim prilikama nalazeći da će se se izrečenim kaznama postići svrha prevencije”, kazala je Amela Huskić, sudija Suda BiH.

Ukupna kazna izrečena prvostepenom presudom 52 godine i 8 mjeseci. Jerko Ivankovć Lijanović osuđen je na 12 godina zatvora i novčanu kaznu od 50 hiljada KM. Na izricanju presude danas se nije pojavio ali se javnosti obratio saopštenjem.

“Jako mi je žao da je i Vijeće Suda BiH podleglo političkim utjecajima i pokušalo donijeti osudu za nešto što nisam počinio. Očito se radi o daljem političkom pritisku kako bi ja odustao od političkog angažmana.Put do pravde i istine je dug i težak ali vjerujem da će biti dostižan i da ovakve presude temeljenje na političkom utjecaju će biti poništene na višim sudskim razinama”, kazao je Jerko Ivanković Ivanković.

Po izlasku iz sudnice neraspoloženi za komentare Mladen Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj.

Slavo Ivanković Lijanović osuđen je na deset godina, Milorad Bahilj na pet godina i osam mjeseci, Jozo Slišković na pet godina i deset mjeseci, Mirjana Šakota na pet godina. Odbrane će kažu uložiti žalbe.

“Normalno je da ću se žaliti jer ovo je presuđena stvar. On je prekršajno već kažnjen u Širokom Brijegu za navedena djela. Opći je princip da nekom ne može biti suđeno za isto djelo dva puta”, kazao je Fahrija Karkin, advokat Joze Sliškovića.

“Ja smatram da ovo danas što smo čuli u sudnici ne odgovara apsolutno dokazima prezentiranim tokom postupka pa tako sačekat ćemo pismeni otpravak presude i uložit žalbu u koju sam uvjeren da ćemo imati rezultate”, dodao je Senad Pizović, advokat Mirjane Šakota.

Optužnica ih je teretila da su od 2007. do 2012. godine, djelovali kao povezana grupa, osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilijunske porezne dugove ostavljali na ranijim preduzećima. Ovih optužbi oslobođen je Jozo Ivanković Lijanović je.

“Moj branjenik Jozo Ivanković Lijanović oslobođen je po svim tačkama optužnice. S obzirom da nisam zastupao druge optužene ne bi davao komentar ne bi bilo primjereno očekujem da odbrana podnese žalbu i da očekuje na kraju pozitivan ishod”, kazao je Zdravko Rajić, advokat Joze Ivankovića Lijanovića.

Iz Tužilaštva BIH su zadovoljni presudom, jer je ona sa kaznom zatvora od skoro 53 godine, novčanim kaznama te oduzimanjem i povratom u budžet BiH skoro 14 miliona KM najveća presuda iz oblasti finansijskog kriminala u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.