Ćudić: Ovo je istorijski momenat za Kanton Sarajevo

Vijesti 23. okt 201809:00 > 09:04
N1

Na izborima 2018. zadobila je povjerenje 8.706 glasača. Klupu Skupštine Kantona Sarajevo zamijeniće klupom u Parlamentu Federacije BiH. Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke gostujući u Novom danu, kazala je da se sa opstrukcijama treba boriti mudrošću, a ne silom.

Sabina Ćudić je istakla da su birači prepoznali rad Naše stranke i da je najponosnija na preko dvije stotoine amandmana koje je sa kolegama uložila u oblasti obrazovanja ali i na zakone koje su predlagali.

“Imamo razloga da budemo zadovoljni radom Naše stranke u Kantonu Sarajevo i to su birači jasno prepoznali. Daleko smo ispred drugih stranaka po broju aktivnosti, inicijativa, zakonskih rješenja. Najponosnija sam na preko dvije stotine amandmana koje sam sa kolegama uložila u oblasti obrazovanja, visokoškolskog obrazovanja, ali i na zakone koje smo predlagali. Na zakon o bio medicinski potpomognutoj oplodnji, zakon o poroijeklu imovine izabranih dužnosnika. To su strateška pitanja za nas”, kazala je Ćudić.

Naša stranka planira da od ove godine bude vlast, a ne opozicija. U posljednjih dvadeset godina prvi put bi koalicija bila potpisana ne na osnovu broja mandata već na osnovu najoizbiljnijeg dokumenta naglasila je Ćudić.

“Plan je da Naša stranka od ove godine bude vlast a ne opozicija i mi radimo na tome. Danas je nastavak pregovora. Ovo je istorijski momenat za Kanton Sarajevo. U posljednjih dvadeset godina prvi put bi koalicija bila potpisana ne na osnovu broja mandata već na osnovu najoizbiljnijeg dokumenta. Radi se o dokumentu na kojem radimo a sadrži preko 300 zakona i u koji će javnost imati uvid kako bi vidjeli šta je to oko čega su se stranke dogovorile. Koji su to zakoni koji su se usvojili već u prvih šest mjeseci vlasti. Vrlo je transparentno, ne govorim o matematici već govorimo možemo li se složiti koji su to prioritetni zakoni za građane Kantona Sarajevo a ne za nas, stranke”, istakla je potpredsjednica Naše stranke za N1.

Ćudić je istakla da je Naša stranka bila inicijator prvog kruga pregovora sa DF-om i SDP-om.

“Mi smo organizovali pres-konferenciju sa samih pregovora. Htjeli smo da građani vide ko učestvuje u pregovorima, na koji način, koja je dinamika, o čemu razgovaramo. Naša stranka je bila inicijator prvog kruga pregovora sa DF-om i SDP-om. Građani do sada nisu vidjeli ovakav način pregovora i to vraća povjerenje u politički proces”, naglasila je Ćudić i dodala:

“Veliki smo optimisti. Za sada vrlo konstruktivno razgovaramo. Do sada nismo naišli ni na jednu prepreku. Nemamo razloga da mislimo da se ovaj proces neće završiti onako kako ga je Naša stranka zamislila. Naša stranka je za sada okupljač stranaka lijeve i građanske orjentacije, naravno sada ćemo stupiti u pregovore sa ostalim političkim akterima. Primarno je da formiramo vlast bez one stranke koju držimo primarno odgovornom za stanje u Kantonu Sarajevo onako, kako jeste.”

SDA imala preko dvadest godina da pokaže šta je u stanju uraditi smatra ona i dodaje da je lakše preći preko ideološke razlike nego preko načina na koji se stvara politička kultura.

“Mislim da je SDA imala preko dvadest godina da pokaže šta je u stanju uraditi. Od proteklih dvadeset pet godina u vlasti je bila dvadest godina. Mislim da je SDA pokazala svoj kapacitet, svoje namjere i način rukovođenja politikom. Prije godinu dana smo vrlo transparentno kazali da nećemo koalirati sa SDA zbog ideoloških razlika i načina vođenja politike. Lakše će se preći preko ideološke razlike nego preko načina na koji vi stvarate političku kulturu netransparentnosti, nepotizma, korupcije itd”, kategorična je Ćudić.

Ćudić je istakla da je neupitno da nam treba transparentnije glasanje, bunile su se samo stranke kojeima odgovara ovakva vrsta procesa.

“Neupitno je da nam je potrebno transparentnije glasanje.Te inicijative su bile u parlamentima. Pogledajte koje su su se stranke bunile protiv toga. To su stranke koje najviše profitiraju od ove vrste procesa”, potcrtala je Ćudić.

Sa opstrukcijama se treba boriti mudrošću, a ne silom, smatra potpredsjednica Naše stranke.

“Opstrukcije su dio političkog procesa. Sa opstrukcijama se treba boriti mudrošću a ne silom. Bojim se da se neki kandidati biraju na osnovi obećanja siledžijskog odnosa prema političkim oponentima a ne mudrošću. To sas je dovelo dovde. Onog momenta kada koletivno prestanemo nagrađivati silu i misliti da će nas ona dovesti do progresa mislim da će biti revolucija za Bosnu i Hercegovinu”, zaključila je Ćudić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.