Velika Kladuša: Oko 400 migranata blizu granice

Vijesti 23. okt 201816:12 > 16:16
N1

Na graničnom prelazu Velika Kladuša-Maljevac, na stotinu metara od granične linije između BiH i Hrvatske, trenutno se nalazi 350 do 400 migranata, među kojima ima žena i djece, i situacija se komplikuje iz minuta u minut, rekla je portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković.

“Situacija se komplikuje zbog brojnosti migranata, jer je prvobitno to bila grupa od 70-80 migranata. Do sada nije bilo hitnih medicinskih intervencija, niti incidenata između policije i migranata. O daljim mjerama koje će preduzimati policijski službenici, mi ćemo javnost obavještavati pravovremeno”, napomenula je Dujkovićeva.

Ona kaže da je grupa od 130 do 150 migranata koji su bili na oko kilometar od graničnog prelaza Izačić, između BiH i Hrvatske, vraćena u prihvatne centre u Bihaću odakle su prethodnog dana krenuli.

Dujkovićeva je navela da su migranti, koji su krenuli juče, vraćeni zahvaljujući koordinisanim aktivnostima pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Granične policije BiH.

Ona je dodala da se na ovom prelazu nalaze službenici Granične policije BiH i MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je da će hrvatska policija sprovoditi nacionalno i evropsko zakonodavstvo i da neće dozvoliti nezakonite prelaske državne granice, odnosno spoljnu granicu EU.

“Među migrantima na području BiH i Srbije širi se lažna informacija da će Hrvatska dozvoliti njihov ulazak na svoju teritoriju, kao i dalji prolazak prema zemljama zapadne Evrope”, navedeno je u saopštenju hrvatskog MUP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.