Sve manje vremena za žalbe i zahtjeve za ponovno brojanje

N1

Počeo je da teče rok za podnošenje žalbi i zahtjeva za ponovno brojanje glasova nakon opštih izbora u BiH. Stranke imaju rok tri dana da CIK-u dostave dokaze zbog čega sumnjaju na neregularnost glasanja.

Dok se u CIK-u nadaju da neće biti potrebno ponovo brojati glasove, stranke koje planiraju da ulože žalbu poručuju da će dostaviti potrebne dokaze da su izbori bili neregularni

Iz CIK-a poručuju strankama da se moraju voditi Izbornim zakonom i da kandidati sami ne mogu podnositi prijave za ponovno brojanje glasova, već da postoji zakonska procedura kako se to čini. Član 5.30 Izbornog zakona jasan je put kako stranke koje sumnjaju na izborni proces mogu podnijeti prijave. U Centralnoj izbornoj komisiji kažu da se neće baviti paušalnim ocjenama izbornog procesa, već samo konkretnim dokazima

“CIK može razmatrati ove prijedloge za ponovno brojanje samo pod tim uslovima, da su podnese u ova tri dana. Da su podnesene od ovlaštenih osoba, da su navedeni razlozi podnošenja. Član zakona koji je povrijeđen, povreda koja je učinjena I da se objasni, na koji bi to način moglo uticati na rezultate izbora”, pojasnio je Branko Petrić, predsjednik CIK-a.

Stranke još nisu uputile žalbe, pravni timovi ih spremaju. U SDS-u koji je među najglasnijima bio u tvrdnjama da su izbori neregulularni poručuju da ćemo blagovremeno biti informisani. U PDP-u konkretniji. Spremaju žalbu.

“Odnosi se na sve nivoe vlasti, međutim posebno ćemo insistirati na predsjednika Republike Srpske I srpskog člana Predsjedništva/ Imali smo 90.000 umrlih na biračkim spiskovima, imali smo zbog fiktivnih političkih subjekata biračke odbore koji su bili gotovo jednopartijski, gdje su i naši posmatrači bili gotovo onemogućeni da rade svoj posao”, kazala je Anja Petrović iz PDP-a.

U SDP-u i danas tvrde da je utvrđen niz nepravilnosti za izbor člana Predsjedništva iz Federacije BiH, konkretno u slučaju njihovog kandidata Denisa Bećirovića

“Nemoguće je da postoji 76.000 nevažećih glasačkih listića po ma kojem osnovu to bio. Za ne povjerovati je da u FBiH postoji toliko nepismenih ljudi koji se tako teško mogu snaći na vrlo jednostavnom glasačkom listiću u kojem trebaju zaokružiti samo jednog kandidata”, ističe Zoran Mikulić, SDP BiH.

Bez obzira na žalbe. I oni koji sumnjaju u izborni proces smatraju da će rezultati izbora ovakvi kakvi jesu na kraju biti potvrđeni. Kažu da je sada potrebno izvršiti pritisak da se Izbori sprovode na drugačiji način, npr. elektronskim glasanjem.

“Naravno ja mislim da je naivno očekivati da će se izbori ponoviti, da će rezultirati žalbe ozbiljnim promjenama. Ali zašto je taj pritisak potreban, da građani shvate šta se dešava”, kazala je Sabina Ćudić, Naša stranka.

Oni koji će podnijeti žalbe vjeruju da će CIK konstatovati da je bilo nepravilnosti na izborima, ali da će te iste nepravilnosti ocijeniti kao nešto što nije uticalo na konačne pobjednike izbora u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.