Alarmantna situacija u Sarajevu: Ovdje se diše kao u Pekingu

Vijesti 23. okt 201816:38 > 19:16
N1

Kineska prijestolnica odavno je sinonim zagađenog zraka. No, sudeći prema mjerenju koje provodi Američka ambasada u Sarajevu, i glavni grad BiH u rangu je sa Pekingom. No, problem ne leži samo u sarajevskoj kotlini. Hoće li se, širom zemlje, pronaći adekvatan odgovor za problem koji se vraća, iz godine u godinu?

U Sarajevu se diše kao i u Pekingu. Zrak je iste kvalitete, sudeći prema nivou finih čestica u zraku, objavila je Američka ambasada na Twitter nalog, na osnovu opreme kojom mjere kvalitet zraka.

Ovih dana PM 2,5 čestice još uvijek su u prihvatljivoj količini za zdravlje. No, stižu mjeseci, kada ćemo, iskustvom poučeni, osim minusa, brojati i druge polutante.

“Ja sam i ranije upozoravao da smo zagađeniji od Pekinga. Ali, dobro je što je to rekla i Ambasada SAD-a, iako im aparati nisu zvanični. Ne znam na kojem principu tačno rade, ali je sigurno da je alarmantno”, kaže Martin Tais, klimatolog.

Par-nepar sistem vožnje, bio je prije dvije godine odgovor Vlade Kantona Sarajevo nakon što je proglašena “treća epizoda-uzbuna”, zbog alarmantnog prekoračenja zloglasnih, zagađujućih, grubih čestica PM 10. Istraživanje u kojem je učestvovao BIHAMK pokazalo je da četverotočkaši nisu najveći i jedini krivci što se teško diše, ali predložili su kako da se njihov štetni efekat umanji.

“BIHAMK je u saradnji sa partnerima dao smjernice kako da se smanji i koriguje štetnost koju imamo u KS. Ideja je bila da se uvede analiza gasova na tehničke preglede u BiH, koji bi bili eliminatoran faktor po pitanju same ocjene tehničke ispravnosti vozila. Ako se ispoštuje minimumum, EURO standard, u Njemačkoj je to EURO 6, to vozilo nije moguće da se registruje. To je bio naš prijedlog”, pojašnjava Almir Cero, voditelj Trening centra BIHAMK-a.

Iako se unutar granica BiH radi analiza izduvnih gasova iz automobila, činjenica je da takvi testovi nisu mnogo korisni. Ono što rezultati pokažu, ne ulazi u ocjenu ispravnosti, odnosno stanja jednog automobila.

Vozni park star je u prosjeku 12 godina, kažu u BIHAMK-u. Ne guši se u lošem vazduhu samo sarajevska kotlina. Ni u Banjaluci nije mnogo bolje, alarmiraju borci za zaštitu životne sredine. Tuzla, Zenica, Lukavac… iz godine u godinu suočavaju se sa istim problemom.

“Evo već godinu, godinu i po se ne mjeri kvalitet zraka u Banjaluci, naše su informacije. Imamo činjenicu da je ogrijevno drvo poskupilo, te su ljudi prešli na grijanje na osnovu uglja”, kaže Tihomir Dakić, Centar za životnu sredinu Banja Luka

Trenutno prihvatljivim vrijednostima zagađujućih čestica u zraku, bez sumnje, doprinosi činjenica da sezona grijanja nije na vrhuncu. Poučeni iskustvom, možemo očekivati da se u narednim mjesecima riječ “prihvatljivo”, zamijeni singtagmom “stanje alarmatno”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.