Kriza u Aluminiju: Donosimo opcije dokapitalizacije

Vijesti 23. okt 201817:07 > 18:47
N1

Resorni ministar Nermin Džindić potvrdio je za N1 kako je sa direktorima dvije elektroprivrede postignut dogovor o rezervaciji struje za Aluminijski kombinat. Cijena struje biće određena u skladu sa zakonom, no doznajemo da ne bi trebala ići iznad 60 eura po megavat satu, kako bi Aluminij preživio ovu godinu.

”Ono što je dogovoreno na tom sastanku jeste da je to plan za narednu, 2019. godinu. Obje elektroprivrede su potvrdiile da su spremne da uđu u aranžman za rani dogovor za kontinuirano snabdijevanje aluminija električnom energijom i one su već napavile plan. Pola godine Elektroprivreda HZHB, pola godine Elektroprivreda BiH. Što se tiče cijena koje će biti dogovorene, za to postoje službe i one će dogovoriti da to bude po najboljim mogućim cijenama u skladu sa zakonom i procedurama”, kazao je Džindić za N1.

N1
N1

Prošle godine, podsjetimo, sklopljen je sličan dogovor sa Elektroprivredom BiH, niska cijena struje dovela je do gubitaka po Elektroprivredu. Da li se ovaj dogovor može odraziti na elektroprivrede i u konačnici na poskupljenje struje za domaćinstva, resorni ministar kaže kako jedno s drugim nema veze. U EPBiH odgovaraju da je preuranjeno bilo šta komentirati, dok je iz Eleketroprivrede HZHB stigao pisani odgovor.

“JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, nema dovoljne količine električne energije iz vlastite proizvodnje, tako da energiju za Aluminij d.d. Mostar moramo nabavljati na tržištu, po tržišnim uvjetima, za koje mi unaprijed ne možemo znati koji su.

Kad su u pitanju kućanstva, mi nećemo tražiti pokretanje tarifnog postupka za povećanje cijena električne energije kućanstvima, a kakve korake će poduzeti Vlada FBIH po ovom pitanju, to ne znam niti mogu komentirati .

Što se tiče dugovanja tvrtke AL trade d.o.o. Mostar, koja zastupa Aluminij ista je s današnjim danom izmirila račun za isporučenu električnu energiju za 7. mjesec 2018. godine, a mi i dalje poduzimamo sve da naplatimo svoja potraživanja, te da ne dovedemo u pitanje svakodnevnu likvidnost JP EP HZ HB d.d. Mostar”, naveli su iz EPHZHB.

Na sjednici Vlade Federacije danas je doneseno nekoliko zaključaka o finansijskoj konsolidaciji Aluminija d.d. Mostar. Uz ostalo, milion maraka je odobreno za tekuće poslovanje i 100.000 KM za revizorsku kuću kojoj je sada preostalo 25 dana da napravi dubinsku analizu poslovanja kombinata.

“Ja molim i ovaj put i Nadzorni odbor i Upravu da ozbiljno shvate naše zaključke, da se oni moraju sprovesti da mi kao Vlada i Ministarstvo možemo dati konačan stav kuda Aluminij ide”, kazao je Džindić

Resorni ministar potvrdio je za N1 kako sve navedeno daje za pravo federalnoj vladi da po postojećem zakonu zatraži udio kapitala u Aluminiju, no dodaje da će to vjerovatno biti prepušteno vladi u narednom sazivu jer za to jednostavno nema vremena

”Što se tiče procesa dokapitalizacije ili povećanja udjela Vlade Federacije, on je danas 44 procenta, 44 posto su radnici, 12 posto je Vlada Hrvatske. Nakon što dobijemo nalaz revizije, mi ćemo pozvati i zvanično Vladu RH da se očituje i uđe s nama zvanično u proces rješavanja problema Aluminija. Finansijska konsolidacija omogućava privredenom društvu Aluminija, Nadzornom odboru da pregovora o reprogramu ili ulaska u vlasništvo. Postoji ta opcija da kroz Elektroprivredu HZHB čiji je vlada Federacije većinski vlasnik 90 posto, Vlada Federacije uđe u većiinski paket. Poslije ulaska u finansijsku konsolidaciju, taj paket će se otvoriti, otvoriće se i mogućnost ulaska Vlade Federacije u većinski paket”, potcrtao je on.

Rukovodstvo Alumijskog kombinata i daje je bez odgovora na zaključke Vlade. Kažu da ih još uvijek nisu dobili, iako u Vladi tvrde suprotno. Što će biti krajnje rješenje za kombinat biće poznato nakon dubinske analize, no jedno od rješenja koje priznaje i resorni ministar je kontrolisani stečaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.