Majstorović: Dolaze izvjesne količine kiše

Vijesti 24. okt 201808:06 > 08:11
N1

Nakon neuobičajeno toplog i sunčanog vremena za ovo doba godine, u Bosnu i Hercegovinu stiže hladni polarni talas sa sjevera, a prve snježne padavine možemo očekivati već danas, kažu meteorolozi. Željko Majstorović, meteorolog je u izjavi za N1 kazao da se do kraja sedmice očekuje rast temparatura i izvjesne količine padavina.

Mi se nalazimo u jednom prelaznom području tako da neprestano traje ta promjenjivost vremena istakao je Majstorović.

“U ovo doba godine borbe zračnih masa iznad Evrope su velike. Prodori sa sjevera i juga a mi smo u jednom prelaznom području tako da neprestano traje ta promjenjivost vremena”, kazao je Majstorović.

Majstorović ističe da snijega za sada neće biti u nižim područjima.

“Na planinama može biti snijega a u nižim područjima za sada ne bi trebalo biti snijega. Temperature će ostati iznad nula stepeni. I ako su modeli prognozirali i male minise u Sarajevu, sada je oko tri stepena tako da mogućnost snijega otpada. Temperatura će do kraja sedmice da raste. Dolaze izvjesne količine kiše”, naglasio je Majstorović.

Temperature su iznad prosjeka za ovo doba godine a narodna vjerovanja kažu da nakon toplog vremena slijedi hladan period kazao je Majstorović.

“Narodna vjerovanja kažu da iza toplog perioda slijedi hladan period. Narodne izreke govore da će biti hladna zima. Stručnjaci sa područja Mediterana će se sastati krajem novembra u Kairu i tu će se donijeti konsenzus prognoza za zimu. To zasita zahtjeva stručnu analizu jer je zima najteža za prognozu. I ja sam učestvovao na nekoliko tih skupova i prognoze su zaista dobre”, zaključio je Majstorović

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.