Univerzitet u Sarajevu napredovao na svjetskoj rang listi

Vijesti 24. okt 201816:10 > 19:20
N1

Univerzitet u Sarajevu ostvario je do sada najbolji plasman na svjetskoj rang listi Webometrics popevši se na 1.676. mjesto. Pokazuju to najnoviji podaci Webometricsovog rangiranja kojim je obuhvaćeno 27 hiljada univerziteta širom svijeta, a odnose se na juli 2018. godine.

Prvi na svijetu je Harvard, odmah iza njega Stanford. Oba američka univerziteta. Britanski Oxford sedmi je na svijetu. Sarajevski – 1.676. Prvi, ako ne u svijetu, onda barem u Bosni i Hercegovini. I u Kantonu Sarajevo.

“Nikada do sada nismo bolje stajali na ovoj rang listi. Drago mi je da su promašili svi oni koji su nas neopravdano kritikovali, neki su čak o tome i pisali da UNSA pada na listi. Mi smo tvrdili da to nije tačno, a sada smo to i dokazali”, kazao je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Kada je riječ o Evropi, Univerzitet u Sarajevu zauzima 631. mjesto, dok je u Bosni i Hercegovini na prvome mjestu. Svjesni su, kažu, ičinjenice da imaju ljudski potencijal i da mogu još bolje, uz veća ulaganja u naučnoistraživački rad. Rektorat raduje uočeni trend napredovanja, s obzirom da Webometrics koristio podatke iz perioda 2012–2016. godine.

“Sretni smo što je naš napor prepoznat I to je rezultiralo jednom boljom pozicijom. Mi smo po sva četiri kriterija, po kojima se vrši vrednovanje na Webometricsu, ostvarili bolju poziciju”, navela je Maida Čohodar Husić, prorektorica Univerziteta u Sarajevu.

A to su: kriterij prisutnosti; utjecaj; otvorenost, koji uzima broj citata koji su sarajevski nastavnici i suradnici dobili na Google Scholaru, te na poslijetku kriterij izvrsnosti.

Uzmu li se u obzir svi kriteriji, Univerzitet u Banjaluci oko dvije tisuće mjesta je ispod sarajevskog, na 3.411. mjestu, slijede ga neki privatni univerziteti, a zatim Tuzla, Zenica i posljednji za Bosnu i Hercegovinu, Univerzitet Džemal Bijedić koji se nalazia 11.013. mjestu na svjetskoj rang listi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.