Pregovori uveliko traju: Ko će formirati vlast?

Vijesti 24. okt 201816:10 > 21:17
N1

Jedna stvar je sasvim jasna – pregovori su počeli ranije nego ikada, no tko će s kim i na kojoj razini u koaliciju to još nije jasno.

Za istim stolom sjedili su Fahrudin Radončić, Elmedin Konaković i Ibrahim Hadžibajrić. Razgovarali o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo. Dogovorili su:

“Da smo spremni napraviti jednu drugačiju Vladu koja će kao prioritete imati svoje programske ciljeve, aktivnosti, a nikako ne podjelu ministarskih ili drugih fotelja. I sada je to izazvalo buru u javnosti, a mislim da to kreira Stranka demokratske aktivnosti, nezadovoljna što mi imamo potrebu da se sastajemo i dogovoramo”, ukazao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

A dogovarat će se u narednim tjednima i to sa građanskim blokom stranaka, točnije sa Socijaldemokratskom partijom, Demokratskom frontom i Našom strankom. Za ostale čini se mjesta nema.

“Sigurno mislim da su se Stranka demokratske akcije i Bosanska stranka svojim ponašanjem u zadnjih 20 godina sami isključile iz tog procesa, tako da ne računamo na saradnju i pregovore s njima, već isključiivo sa drugim blokom, koji je jučer imao sastanak”, istakao je Irfan Čengić, generalni sekretar Socijaldemokratske partije.

Sastanak, odnosno večeru na kojoj su kako kažu dogovorili suradnju na državnoj razini imali Dragan Čović i Milorad Dodik. No, zajedno imaju 12 mandata, što je nedovoljno da bi se formirala većina u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. U Republici Srpskoj stoga kažu da čekaju.

“Čekat ćemo šta će ponuditi Federacija Bosne i Hercegovine. O svim daljim koracima kada je riječ o Savezu nezavisnih socijaldemokrata odluke će donijeti organi stranke”, naglasio je Staša Košarac iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Dodaje i da se šalju poruke i prave kombinatorike kako bi se zaobišla Stranka demokratske akcije. U ovoj stranci za sada šute, tek pojedini članovi poručuju: ako mogu neka nas zaobiđu.

Južnije, odnosno iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, stižu poruke da će partnerstvo ostvariti s onim strankama koje imaju legitimnu potporu naroda kojeg predstavljaju. Dragan Čović ponavlja – nema formiranja vlasti dok se ne izvrše izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

“Ne postoji apsolutno zakoni ili ustavni uvjeti da se implementiraju izborni rezultati i točka. Ne treba tome ništa dodati. Apsolutno ne postoje. Nemamo Izborni zakon koji to omogućava i to je to”, podcrtao je Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice.

A to je blokada, uzvraćaju iz Demokratske fronte.

“Ukoliko oni ostaju pri tome da će blokirat isve procese, onda smo svi taoci politike Hrvatske demokratske zajednice”, kazao je Milan Dunović iz Demokratske fronte.

S kojim, kao ni Stranka demokratske akcije ne želi Socijaldemokratsku partiju, ponavljaju danas iz ove stranke, no imaju i “ali”.

“Moguće kada se poslože Domovi naroda nećete moći neke stranke niti izbjeći. Ali u tom trenutku će Socijaldemokratska partija odlučiti hoće li ulazii na vlast s kim i na koji način”, dodao je Čengić.

Tko s kim i na koji način saznat ćemo u tjednima koji su pred nama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.