Usprkos snimku zlostavljanja, odgajateljica i dalje radi

Vijesti 24. okt 201816:18 > 19:36
Screeenshot

Snimak koji je šokirao javnost. Odgajateljica u privatnom vrtiću galami na dječaka, a zatim ga vuče po podu i izbacuje iz sobe. Nakon što se dječak uplakan vrati iz prostorije i sakrije ispod klupe, odgajateljica ga ponovo vuče i izbacuje. Otac Zeid Šoto za snimak je saznao od vlasnika vrtića koji je dječak pohađao.

“To je bilo nevjerovatno razočarenje i gubitak, propitaš samog sebe i u tom momentu nekakva bol, huja, srklet. Sjeli smo u auto i ja sam nju nazvao i krenuli smo prema gradu. Nazvao sam ju na telefon i pitao zašto si ga dirala, ona kaže da nije. Ustvari prvo mi je prigovorila otkuda meni njen broj, samo sam je pitao zašto si ga dirala. Možda negdje u podsvijesti sam očekivao da će imati nekakvo objašnjenje koje nikada ne može biti logično, ali želio sam da se pravda, da se izvine, da plače”, kazao je Šoto.

Ali izvinjenje nije dobio već kada je otišao u policiju da prijavi slučaj dobio je prijavu od odgajateljice da joj je prijetio. Podsjeća da je snimak od prije dvije godine, a odlučio se da ga tek sada objavi jer je saznao da odgajateljica i dalje radi i to u vrtiću u sklopu JU “Djeca Sarajeva”. A to su nam potvrdili i iz ove ustanove.

“Odgajateljica Amila Hasečić je zaposlena u Javnoj ustanovi do 25.11.2018. godine i o ovom slučaju je već pokrenut postupak utvrđivanja činjeničnog stanja. Ukoliko se utvrdi odgovornost odgajateljice u radu, Ugovor o radu joj neće biti produžen. Od strane Sindikata smo upozoreni da bi prekidom Ugovora o radu, prekršili Zakon o radu i to nam u ovom trenutku predstavlja problem, jer je odgajateljica Amila Hasečić na bolovanju preko 42 dana”, navodi se u saopćenju JU “Djeca Sarajeva”.

Šokiran je da Tužiteljstvo Kantona Sarajevo nije reagiralo zbog zlostavljanja njegovog djeteta. Sve se kaže, završilo na priči da je slučaj prijavljen, ali da nije bilo dokaza da se ova osoba sankcionira i kazni.

“Volio bih recimo da su sudske vlasti u ovoj državi bez obzira na legalnost dokaza. Postojali su tu dokazi koji su se mogli koristiti, mogli su završiti taj slučaj. Mogli su dotičnu osobu i na njenu korist, a pogotovo na korist djece, spriječiti da ima mogućnost da ponovo radi sličnu stvar”, kaže Šoto.

Žalio se kaže i Kantonalnom i Federalnom tužilaštvu. Odgovor isti, istraga se obustavlja zbog nedostatka dokaza. Kaže kako neće odustati te da će žalbu uložiti ponovo.

Na društvenim mrežama brojne osude:

“To je realnost samo je ovo jedan od rijetkih materijalnih dokaza. Ja sam zakleti protivnik vrtića, moja je krenula, išla 20 dana i doviđenja.”
“Odgajatelj sam, gledam ovu scenu i ne mogu vjerovati, pored toga što ta dotična to radi djetetu, tri osobe hodaju niko nema aktivnost ili igru sa tom dječicom, djeca samo hodaju bez cilja. Promjena treba u mnogim vrtićima.”
“Treba usloviti svaki vrtić da uvede video nadzor i da svaki roditelj ima pristup da u svakom momentu može vidjeti šta se dešava u vrtiću u prostorijama gdje djeca borave. Tako bi se uticalo i na svijest vaspitača.”
“Ovo je strašno samo me zanima kako i dalje radi.”

Zeid kaže kako ni u jednom trenutku nije želio osvetu, želio je da odgajateljici zabrani rad sa djecom. Kaže kako bi se ružno osjećao da sazna da je neko prošao slične stvari. Njegov dječak je kaže odlično, zdravo i veselo dijete. A svojom borbom želi postići, poručuje, da se ni jednom djetetu desi ono što je njegovom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.