EYOF sve bliže, pitanja sve više

N1

Vrijeme ističe, nešto više do tri mjeseca su do Zimskog olimpijskog festivala mladih EYOF-a. Radovi na infrastrukturi privode se kraju. No nisu završeni. Borilište za bijatlon na Dvorištima tek je u izgradnji.

“Možda je najzahtjevnije je da se urade radovi na Dvorištima, iz razloga što su to mahom građevinski radovi, a sezona na planinama je veoma kratka”, kaže Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

“I ostale su nam procedure nabavke ledova za dvoranu Skenderija i dvoranu Peki na Palama, svi ostali radovi koji su bili vezani za pripremu infrastrukturnih dijelova borilišta su praktično završeni i u potpunosti smo spremni dočekti igre sa tog aspekta”, navodi Senahid Godinjak, direkor EYOF-a

Dio infrastrukture koja će se koristiti za EYOF su i vještačka jezera na Jahorini i Bjelašnici. Za sistem osnježivanja na Bjelašnici utrošeno je blizu 7,5 miliona KM.

Iako su iz ZOI-a prije 20 dana saopštili da su radovi na jezeru završeni i da je počelo njegovo punjenje, u jezeru danas umjesto vode radnici.

Jezero je ispuštalo vodu, radnici rade na sanaciji. Uvjeravaju nas da problem nije veliki, te da je potrebno nekoliko dana da sistem za osnaživanje na gornjem dijelu staze bude u funkciji. Već sada jezero na donjem dijelu staze je puno.

“Jezera se ne pune vodom, vode nema, ja nikada nisam vidio da je čitav sistem stavljen u funkciju. Mi se pitamo da li ovaj sistem uopšte funkcioniše”, kaže Zijad Hodžić, Ski klub Bjelašnica.

Ključno je pitanje i da li će sve funkcionisati za tri mjeseca kada u Sarajevo i Istočno Sarajevo stignu takmičari iz blizu 50 zemalja.

“Ovdje se više radi o tome da li ćemo mi igre organizovati, na najvišem nivou i pokazati da li imamo sposobnost organizacije zimskih takmičenja na najvišem nivou, po čemu smo bili poznati ili ćemo igre organizovati na nižem nivou, što nam ne bi bila dobra ulaznica za organizaciju drugih takmičenja”, kaže Vuković.

Da će igre biti organizovane ne sumnja ni skijaš Hamid Kantadžić, no upozorava. Loši uslovi na stazama na Bjelašnici su dugoročan problem.

“Od 90 dana skijanja možda da smo imali 20 dana Bjelašnice. Neko ko dođe sa strane bude tu, vidi, i prelazi na neko drugo skijalište”, kaže Hamid Kantardžić.

Kamenje na stazi, osnježavanje i neoznačene staze samo su dio problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.