Dramatično u Krajini, dio migranata smješten u Ušivku

Vijesti 24. okt 201822:28 > 22:36
Anadolija

U posljednjih nekoliko sati tokom noći su se dešavale dramatične situacije među migrantima i izbjeglicama koji se nalaze u Krajini, izvještava Aida Hadžimusić, reporterka N1. S druge strane, blizu 30 od 150 migranata i izbjeglica je napustilo migrantski centar u Ušivaku, u blizini Hadžića, naglasio je Esmir Milavić, reporter N1.

U večernjim satima je među migrantima i izbjeglicama u blizini Graničnog prelaza Maljevac izbila tučnjava. Jedan od njih je pokušao upotrijebiti nož, ali je spriječen u toj namjeri.

Potom su počeli uzvikivati “Open the border – Otvorite granicu”. Granična policija Bosne i Hercegovine je odlučila da pomakne migrante i izbjeglice dalje od granice i time prelaz učinila ponovo prometnim.

VEZANE VIJESTI

Veliki broj pripadnika Granične policije Bosne i Hercegovine se nalazi u blizini granice sa Hrvatskom. Jedan od njih je povrijeđen tokom konflikta sa migrantima i izbjeglicama. Inače, hitna pomoć je intervenisala u nekoliko navrata.

Za podsjetiti je da su migranti i izbjeglice u nekoliko navrata pokušavali probiti policijski kordon i ući na teritorij Hrvatske. U međuvremenu su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske podigli zaštitnu ogradu. Ipak, migranti i izbjeglice su poručili da će ponovo pokušati preći granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Dio migranata i izbjeglica smješten u Ušivku

Poslije 21 sat je blizu 150 migranata i izbjeglica smješten u Ušivku, u optini Hadžići. Oni su u tri autobusa transportovani iz Krajine u ovaj migracioni centar. Ali, prema riječima Esmira Milavića, N1 reportera, blizu 30 migranata i izbjeglica je odmah napustilo Ušivak zaputivši se u nepoznatom pravcu. Za pretpostaviti je da su ponovo krenuli prema Krajini.

#related-news_0

Oni koji su ostali su pregledani i registrovani. Dato im je upozorenje da ako napuste centar, neće moći ponovo doći. Kapacitet ovog centra je 400 ljudi i dugo se čekalo na njegovo otvaranje. Očekuje se da će u njemu u toku noći i sutra biti zbrinuto još migranata i izbjeglica. Većina njih dolazi iz Afganistana, Pakistana, Sirije i Iraka.

U centru su im obezbijeđeni dobri uslovi, naročito u poređenju s onim koje imaju dok borave ispred Željezničke stanice u Sarajevu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.