Čović: Neka Komšić predstavlja Bošnjake

REUTERS/Fedja Krvavac

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, HNS-a BiH i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda komentirajući izbor Željka Komšića, u emisiji Naše TV kazao je da je lider Demokratske fronte "dobio više bošnjačkih glasova od bošnjačkog kandidata pa neka onda predstavlja njih".

“Suština je da smo pokazali da je Komšić ovdje nepoželjen. Mladost koja se u Mostaru okupila jasno je kazala da Komšić nije naš član Predsjedništva. Dobio je više bošnjačkih glasova od bošnjačkog kandidata pa neka onda predstavlja njih”, kaže Čović.

Upitan postoji li mogućnost za novu platformu, odnosno ponovno formiranje vlasti u Federaciji BiH i BiH bez predstavnika Hrvata, Čović kaže kako su oni koji su u ime hrvatskoga naroda ulazili u platforme i alijanse sada na margini političkog djelovanja i istrošena su roba stranih administracija.

“Zaključak HNS-a je isključivo zajedno i na svakoj razini vlasti svi zajedno”, kazao je Čović.

Komentirao je i poruke koje dolaze iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Opasno je kad vam bilo tko iz međunarodnih krugova govori što je ustavno u BiH a što nije to može samo Ustavni sud BiH“, kazao je Čović komentirajući izjave američke veleposlanice u BiH Mauren Cormack kako je Željko Komšić izabran po Ustavu i zakonu.

Nakon sastanka s liderom SNSD-a i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom Čović je najavio kako će u narednih desetak biti održan sastanak izaslanstavae HDZ-a i SNSD-a kao stranaka koje su unutar svojih naroda dobile najviše glasova, a nada se sastancima i s predstavnicima bošnjačkih stranaka.

“Želim naglasiti da kod sarajevskih stranaka više ne postoji podjela na lijeve i desne, pogledajte retoriku prema Hrvatima, natječu se tko će vas više optužiti kazati o vama ono što niste kazali”, ističe Čović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.