Upozorenje meteorologa: Za vikend snažni vjetrovi u BiH

Vijesti 25. okt 201813:28 > 13:28
Anadolija/Ilustracija

Olujna, ponegdje i orkanska južina očekuje nas za predstojeći vikend i u noći s ponedjeljka na utorak, prvih dana novembra mjeseca temperature znatno iznad prosjeka, jutarnje temperature u nedjelju nalik junskim.

Piše: Nedim Sladić, meteorolog amater

Na području Bosne i Hercegovine prognozira se izraženo zatopljenje od petka uslijed veoma jakih južnih visinskih strujanja koje dovlače izrazito topao zrak direktno sa juga kontinenta. Krivac za to bit će produbljivanje ciklonalnog polja u Đenovskom zaljevu uslijed spuštanja hladnijeg oceanskog zraka sa zapada Atlantika koji će formirati još jednu, ali za nas ne toliko značajnu, sekundarnu ciklonu nad Tunisom.

Dakle, u prijevodu, nestabilne vremenske prilike se zadržavaju u početnoj fazi, negdje do nedjelje, malo dalje od naših krajeva zbog prvobitno povišenog atmosferskog pritiska nad istokom kontinenta koji obezbjeđuje stabilnije vremenske prilike, naročito na istoku i sjeveroistoku Bosne, a njenim odmicanjem prema istoku koji se prognozira od nedjelje, osjećat će se sve izraženiji utjecaj i kod nas kako viši atmosferski pritisak slabi, odmiče istočnije od nas i ustupa mjesto nižem pritisku koji stiže sa zapada i destabilizira atmosferu s kojom će kiša i pljuskovi biti češća pojava.

Spuštanjem sekundarnog centra prema sjeveru Afrike pri zadnjoj strani ciklone u sjevernoj visinskoj struji prodire izrazito hladan zrak sa sjevera kontinenta. S druge strane, BiH i veći dio Balkana nalazi se u tzv. toplom sektoru ciklone s kojim se veoma jakim južnim visinskim strujama usisava vrlo topao zrak sa sjevera Afrike i infiltrira prema našoj zemlji i regiji, uslovljavajući temperature iznad višegodišnjeg prosjeka i vrlo vjetrovito vrijeme, kako sa istoka i zapada postoji izraženi pritisni gradijent, tj. razlika u pritiscima. Izraženija pritisna razlika u prijevodu znači da je vjetar jači. Retrogresijom polja sa zapada prema istoku, pritisni gradijent bit će sve izraženiji. Prvi vjetar trebali bismo osjetiti već u prvim satima subote, najprije na sjeverozapadu i jugu zemlje, a do ranog jutra u većem dijelu zemlje.

Obilne padavine 

Kako je težišnica stavljena na razoran vjetar, govorimo u početku o vjetru većinom umjerenog do jakog intenziteta koji će u subotu imati prosječnu brzinu od 30 do 40 km/h, a pripadajući udari do 65 km/h. Međutim, progresija i daljnje jačanje vjetra se očekuje u noći na nedjelju, tako da se tijekom nedjelje očekuju većinom olujni udari južnog i jugozapadnog vjetra brzine do 80 km/h, a u ponedjeljak prema kraju dana, nakon malo mirnijeg dana gdje će vjetar sa olujnim udarima oslabjeti na jake udare, po svim prilikama, kako to prognostički modeli ICON, GFS i ECMWF crtaju trenutno, ponovo se očekuje pojačanje vjetra pa se prognoziraju mjestimično i povremeno orkanski udari vjetra u većem dijelu Bosne i Hercegovine s brzinama od 85 do 110 km/h. To su brzine s kojima će se bez sumnje davati brojna upozorenja vrlo visokog stepena, kako su razorni vjetrovi inače vrlo rijetka pojava na području Bosne i Hercegovine. Zadnji put ovako snažne vjetrove imali smo u dva navrata, i to oba puta u decembru – decembar 2009. i decembar 2017. U utorak prema poslijepodnevnim satima vjetar bi trebao kalati, odnosno očekuje se značajno slabljenje.

Druga težišnica jesu vrlo obilne padavine za jugozapad Hercegovine koje prognoziraju ICON, GFS i ECMWF prognostički modeli. Radi se o specifičnim okolnostima karakteristične za južni vjetar. Područja sjeverno od Sarajeva dobit će značajno manju količinu padavina u odnosu na jugozapad Hercegovine gdje se prognoziraju obilne padavine gdje u naredna tri do četiri dana, počevši od subote prema kraju dana do utorka može nerijetko pasti i preko 150 litara kiše po kvadratnom metru, a najviše padavina dobit će po svim prilikama gorje Hercegovine, odnosno podnožja Čvrsnice, Čabulje, Prenja i Veleža, čime će se nadoknaditi deficit padavina koji vlada od kraja ljeta. Najmanje padavina prognozira se za sami sjeveroistok Bosne, kako su i najudaljeniji od samog utjecaja vlažnijeg zraka.

Treća težišnica bit će temperature iznad višegodišnjeg prosjeka. Ponovo, sva tri modela su složna da uslijed snažnih južnih visinskih strujanja temperature značajnije idu naviše. Cjelonoćno zadržavanje jakog južnog vjetra uslovit će nerijetko temperature zraka u jutarnjim satima koje su primjerenije mjesecu junu, naročito za drugi dan vikenda. Uslijed takve izvedene situacije, jutarnje temperature u većem dijelu Bosne u subotu će biti već visoke i kretat se od 10 do 16, na jugu od 16 do 19º. Drugog dana vikenda i u ponedjeljak ujutro većinom od 14 do 18, na jugu od 18 do 21º. Dnevne vrijednosti temperatura zraka će narednih dana biti najniže u Hercegovini, uslijed povećane oblačnosti i padavina gdje će se vrijednosti zadržavati kao i jutarnje vrijednosti od 18 do 21º, a najviše na krajnjem sjeveroistoku i sjeveru Bosne gdje će biti najviše sunčanih intervala, gdje najviše vrijednosti temperatura se penju i do 27 ili 28ºC. U ostatku Bosne većinom od 20 do 24º.

N1

To će osigurati da već natprosječno i ekstremno topao oktobar koji trenutno odstupa za cca. 2.5º od višegodišnjeg prosjeka završi zasigurno u kategoriji ekstremno toplo, kako srednje dnevne temperature narednih dana će imati vrijednosti približne majskim, ili čak junskim vrijednostima.

Prva četiri dana novembra mjeseca, modeli su saglasni da se zadržava natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine, a anomalija temperature od višegodišnjeg prosjeka je za 5 do 10º veća od višegodišnjeg prosjeka. Temperature bi se i dalje zadržavale na oko 20ºC.

Za kraj, treba upozoriti na snažan vjetar koji može napraviti veću materijalnu štetu i zasigurno je da će biti problema sa oborenim granama, počupanim drvećem iz korijenja, obrušavanjem dotrajalih fasada, prevrtanjem manjih i lakših objekata, stoga vlasnici limenih ljubimaca trebali bi ih zaštiti sa dolaskom jačih vjetrova. Očekujem da će se od nedjelje proglasiti i crveni, najveći stepeni meteoalarm, kako brzine vjetrova odgovaraju toj kategoriji u kojoj je ekvivalent ovaj stepen upozorenja. Snijega barem još narednih deset dana – nema u najavi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.