Granična policija BiH na sastanku o migracijama na Balkanu

Vijesti 25. okt 201813:37 > 13:38
N1

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, Vladimir Popović, načelnik Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu, i Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata GPBiH, učestvuju na koordinacionom sastanku šefova graničnih policija u regionu koji se danas održava u Budvi u Crnoj Gori.

Iz Granične policije BiH navode da se na sastanku analiziraju trenutno stanje i mjere koje se poduzimaju u vezi s ilegalnim migracijama u regionu Zapadnog Balkana kao i modaliteti saradnje na sprečavanju ilegalnih migracija.

Koordinacioni sastanci šefova graničnih policija regiona na temu stanja u oblasti migracija se redovno održavaju i predstavljaju uspješan vid saradnje organa nadležnih za vršenje poslova granične kontrole. Pomenute aktivnosti dio su projekta “Jačanje kapaciteta i mehanizama za identifikaciju i zaštitu ranjivih migranata na Zapadnom Balkanu” u kojem GPBiH aktivno učestvuje.

Radi se o projektu koji realizuje Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz podršku Ureda za stanovništvo, izbjeglice i migracije Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Cilj projekta je pružanje podrške održivim mehanizmima i strukturama u zemljama Zapadnog Balkana kako bi nezavisno upravljale migracijama i pružale zaštitu ugroženim kategorijama migranata, istovremeno unapređujući međusobnu saradnju i koordinaciju. Osim u BiH, projekt se provodi u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i na području Kosova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.