SDS i PDP traže ponovno brojanje, SDP najavljuje prijave

Vijesti 25. okt 201816:18 > 16:37
N1

Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP) uputile su zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za ponovno brojanje glasova, dok je Socijaldemokratska partija (SDP) BiH najavila podnošenje krivične prijave protiv članova CIK-a.

Naime, SDS traži ponovno brojanje svih glasačkih listića na 2.240 biračkih mjesta u Republici Srpskoj na izborima za predsjednika Republike Srpske.

“Smatramo da je na velikom broju biračkih mjesta došlo do prekrajanja stvarne izborne volje građana, odnosno da je došlo do izbornog inžinjeringa koji je mogao uticati na ukupne rezultate glasanja za predsjednika Republike Srpske, tačnije na rezultate kandidata Saveza za pobjedu Vukote Govedarice i kandidata SNSD-a Željke Cvijanović”, saopćeno je iz SDS-a.

U SDS-u tvrde da je u toku izborne kampanje, kao i na sam dan izbora, zabilježen “ogroman broj nepravilnosti i drastičnih kršenja” odredaba Izbornog zakona BiH, a koje su “značajno uticale na regularnost samog procesa, kao i na utvrđene i objavljene rezultate”.

Iz PDP-a traže ponovno brojanje svih glasačkih listića na svim biračkim mjestima u RS-u za nivoe srpskog člana Predsjedništva BiH, poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjednika Republike Srpske i poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Opravdano sumnjajući da objavljeni rezultati nisu u skladu sa voljom glasača, tražimo od CIK BIH da uvaži zahtjev za ponovnim brojanjem, da bi se utvrdila stvarna volja građana, rezultati Opštih izbora, te zakonitost i demokratičnost izbornog procesa u Republici Srpskoj”, saopćeno je iz PDP-a.

Nadalje, SDP BiH je saopćio da će, zbog moguće nezakonite preraspodjele kompenzacionih mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH od Centralne izborne komisije BiH, podnijeti krivične prijave protiv svih članova te institucije.

“Kako bi se zadovoljio Ustav i Izborni zakon BiH, u Predstavnički dom Parlamenta FBiH iz svakog konstitutivnog naroda u saziv Parlamenta mora biti izabrano po četiri zastupnika. Ukoliko se desi da jednog od konstitutivnih naroda ima manje od ovog broja, Centralna izborna komisija je dužna da izvrši popunu nedostajućih mandata s kompenzacijskih listi političkih partija koje imaju takve kandidate, a sve u skladu s Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH”, pojašnjavaju iz SDP-a BiH.

U saopćenju navode da nakon ovogodišnjih održanih Općih izbora postoji identična situacija kao i nakon održanih izbora 2014. godine, a to je da u ovom Domu Parlamenta FBiH nedostaju izabrani zastupnici iz reda srpskog naroda.

“Prema našim saznanjima, CIK BiH planira da nakaradno i na svoju ruku, te, vjerovatno, u sadejstvu s vladajućim političkim strankama uradi preraspodjelu mandata. Tako bi nedostajući mandati bili popunjeni s kompenzacijskih listi stranaka, koje na svojim listama imaju kandidate iz reda srpskog naroda. Time bi se izvršila zamjena već izabranih kandidata sa nedostajućim kandidatima iz reda srpskog naroda unutar liste te političke stranke”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da to “praktično znači da bi SDP izgubio mandate koji mu pripadaju i platio cijenu svoje multietničnosti, nakaradnim tumačanjem Izbornog zakona od CIK-a BiH”.

Ukoliko se to dogodi, SDP BiH navodi da će putem Apelacionog odjela Suda BiH tražiti doslovno provođenje Izbornog zakona i podnijeti krivične prijave protiv svih službenika koji su radili na pripremi ovakve odluke, kao i protiv svih članova Centralne izborne komisije, koji takvu odluku usvoje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.