Brojne reakcije na izjavu Dragana Čovića

Vijesti 25. okt 201818:04 > 18:31
N1

Još se nisu stišale reakcije i komentari na izbor Željka Komišća za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Novi stav iznio je lider HDZ-a Dragan Čović.

Dragan Čović tvrdi, pobjeda Željka Komšića je planirana, projektirana, vođena i kontrolirana. Zna i odakle.

“Nositelj ovog projekta bila je struktura političkih stranaka okupljenih u SDA. Oni su financirali projekat, kontrolirali ga do zadnjeg dana. I motivirali one izvan političkog diskursa i onih koji nešto znače unutar bošnjačkog naroda. Ne da nešto znače, nego su oni nositelji duhovnog izričaja bošnjačkog naroda, koji su to sustavno organizirali. Zadnjih deset dana, osobito zadnja tri dana. Da je trebalo još sto tisuća glasova, bilo bi sto tisuća glasova”, kaže Čović.

Lider HDZ-a bio je još precizniji, te je optužio i dijelove Islamske zajednice da su na vjerskim skupovima agitirali da se glasa za Željka Komšića.

“Imam jako puno informacija sa terena koji govore o tome da se se uistinu već tada sa džume davale instrukcije vjernicima kako primite dalje to i kako kontrolirati čitav sustav”, ističe Čović.

Prozvana Stranka demokratske akcije danas bez službenog komentara. Iz DF-a poruka da ni ova stranka, niti Željko Komšić neće sudjelovati u medijskim raspravama sa Draganom Čovićem. Odgovor je, ipak, stigao iz Islamske zajednice.

“Nije bilo nikakvih zavjera u ‘džamijama’ da se bilo ko izabere ili ne izabere na proteklim izborima. U Islamskoj zajednici takve špekulacije i dezinformacije smatramo krajnje zlonamjernim. Očito je da neki pokušavaju političke sukobe prenijeti na građane i narode, a čini se sada i na vjerske zajednice. Oni koji bi da podijele državu znaju da to ne mogu uraditi dok ne podijele društvo i mi se nadamo da će građani Bosne i Hercegovine to prozreti”, kažu iz Islamske zajednice BiH.

Publicista i novinar, Nedžad Latić, ocjenjuje da su Bošnjaci pokušali trikom, preko Hrvata, da odgovore na secesionističke politike.

“Željko Komšić da nije ovakav sustav, da je ovdje jedan čovjek jedan glas, i da se bira samo jedan predsjednik, i da su bili isti kandidati, Bošnjaci ne bi glasali za Komšića, to je sigurno. Pobijedio bi Šefik Džaferović, sa ovakvom ideologijom. Bošnjaci su glasali iz inata”, tvrdi Latić.

Osim o navodnom projektu pobjede Željka Komšića, Čović je govorio i tome da u BiH neće biti moguće formirati vlast, jer za to, kako kaže, nema zakonskih niti ustavnih uvjeta. Ubrzo nakon ove izjave, oglasio se iz Ureda visokog predstavnika u našoj zemlji.

“Na bosanskohercegovačkim institucijama na svim nivoima je da pronađu rješenje koje će omogućiti nesmetano i brzo formiranje novih vlasti. Nijedna politička partija ne bi trebala blokirati provedbu izbornih rezultata”, piše u saopćenju OHR-a.

I iz Američke ambasade kažu da “iako je neophodno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema bh. građanima, uključujući i Hrvate u BiH. Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unaprijedile svoje ciljeve”, navodi Ambasada SAD-a u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.