Duraković: Dragan Čović neće odustati od onoga što je rekao

Vijesti 26. okt 201809:20 > 09:29
N1

Jasna Duraković je kao kandidatkinja SBB-a dobila povjerenje građana i biće dio novog saziva skupštine Kantona Sarajevo. Gostujući u programu N1 Duraković je kazala da misli da Dragan Čović neće odustati od onoga što je rekao, neće odustati od toga da se Izborni zakon promijeni na volju HDZ-a.

Duraković je zadovoljna ličnim rezultatom ali ne i rezultatom stranke na nedavno održanim izborima.

“Zadovoljna sam ličnim rezultatom. Najveća utrka je bila u Kantonu Sarajevo, jer je bio veliki broj novih stranaka koje su se formirale. Nisam zadovoljna rezultatom stranke. Treba napomenuti da je na listama bilo dosta istaknutih imena koji imaju rezultate iza sebe. Građanima je bilo omogućeno da imaju jako veliki izbor. Na nivou KS mislim da smo imali najbolje liste. Pojedinci koji su ostvareni u svom djelovanju. Nadam se da ću opravdati povjerenje građana. Pred nama je teška situacija da se dugo vremena neće moći početi raditi. U proteklom periodu u Federalnom Parlamentu je bilo jako teško raditi”, kazala je Duraković.

Duraković je istakla da je dogovoren koordinisani nastup u javnosti u smislu da će se u dogledno vrijeme pokušati formirati vlast na svim nivoima. Čeka se oglašavanje Naše stranke.

“Dogovoren je koordinisani nastup u javnosti u smislu da će se u dogledno vrijeme pokušati formirati vlast na svim nivoima. Mi kao SBB bit ćemo podrška tim strankama bez nužnog uplitanja u samu vladu, izvršne funkcije. Bezuslovna podrška ide SDP-u, prije dvana dana su bili i pregovori sa Narodom i Pravdom i gospodinom Hadžibajrićem, i njegovom strankom gdje je ista vrsta dogovora postignuta. Sada je samo neizvjesno kada će to biti. Čekamo da se oglasi i Naša stranka koja piše programsku orjentaciju oko koje bi svi zajedno mogli biti okupljeni ali bez SDA”, naglasila je Duraković.

Na svim nivoima i u posljednih godinu dana SBB je pokazao odgovornost kazala je Duraković. Kada je u pitanju formiranje vlasti postoje nepisana pravila naglasila je Duraković da postoje određene devijacije u svakoj fazi formiranja vlasti.

“Imate nepisana pravila i igre koje se dešavaju iza kulisa, određene devijacije u svakoj fazi formiranja vlasti. Uvijek prevlada vlastiti interes u odnosu na kolektivni. Svi se više fokusiraju na pozicije, fotelje, umjesto da se fokusiraju na zadovoljenje interesa građana. Onih koji su ih birali na te funkcije i pozicije. SBB se ponašala vrlo odgovorno u toj krnjoj koaliciji i ako je zabilježena neefikasnost u radu, tromost. Na svim nivoima i u posljednih godinu dana mi smo pokazali odgovornost. Naši ministri su pokazali odgovornost.Imaju najbolje ocjene na osnovu rezultata koje su postigli u posljednje tri godine. Nama je podmetnuto dosta koječega, SDA se nije ponašala u skladu sa dogovorenim kada je formirana ta vlast”, istakla je ona.

SBB nije izašao iz vlasti jer je to formalno pravno u jednom trenutku bilo i nemoguće istakla je Duraković dodavši da nije bilo moguće otići i ostaviti FBiH u blokadi.

Duraković nije optimistična i vjeruje da će se priče o blokadama nastaviti i dalje.

“Evidentno je da će se nastavak priče o blokadama nastaviti i dalje. Mi nismao u ovom trenutku kajnji i odgovorni. Želimo formirati vlast koja će raditi u interesu svih građana, na svim nivoima. Jučer je SBB predao zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova, pogorovo za nivo FBIH. Mislimo da su tu napravljene najveće malverzacije”, potcrtala je Duraković i dodala:

“Nije bilo pametno od nekih stranaka govoriti unaprijed da se neće uhvatiti matematičkih koalicija. Izvjesno je da će matematika prevladati u nekim instancama. Ulazimo u jedan prediod stagnacije. Nisam ni malo optimistična. osim kada je situacija u kantonu u pitanju.”

Druraković vjeruje da Dragan Čović neće odustati od ideje da se usvoji novi Izborni zakon, pa formiranje vlast.

“Mislim da Dragan Čović neće odustati od onoga što je rekao, neće odustati od toga da se izborni zakon promijeni na volju HDZ-a. To je njegovo legitimno pravo.Isto tako mi ne možemo biti taoci takve politike. Oni to mogu ali je pitanje koliko je to dobro i za Hrvate u Bosni iHercegovini. Mislim da nije dobro i da će se morati oglasiti i međunarodne organizacije”, zaključila je Duraković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.