Hadžihajdarević: Građani su se solidarisali s migrantima

Vijesti 26. okt 201816:15 > 19:20
N1

Građani su se sami počeli organizovati i pomagati migrantima, poručila je Aldijana Hadžihajdarević, novinarka Radio televizije Unsko-sanskog kantona. Prema njenim riječima, građani Krajine ne mogu više samostalno pomagati migrantima. Upozorila je na mogućnost komplikacije situacije kada su u pitanju migranti.

Hadžihajdarević je ocijenila da je u selu Trnovi, u opštini Velika Kladuša, najteža situacija po pitanju migranata i izbjeglica. Upozorila je da su migranti i izbjeglice na tom lokalitetu prepušteni dobroj volji lokalnog stanovništva.

Pozvala je bosanskohercegovačku javnost na solidarnost i da međuarodne organizacije pomognu migrantima i izbjeglicama u Trnovu gdje je situacija “katastrofalna”.

“U neposrednoj blizni livade u tom selu se nalazi azil za pse. Zatekli su jednog migranta kako spava zajedno s psom kako bi ugrijali jedan drugog. To je apsolutno neprihvatljivo”, ukazala je Hadžihajdarević.

Naglasila je da Crveni križ iz Velike Kladuše nije uključen u pomaganje migrantima i izbjeglicama, već da to čini kantonalni Crveni križ.

Podsjetila je da su prvi migranti i izbjgelice na područje Krajine počeli dolaziti u februaru ove godine “ne sluteći šta će se desiti”.

“Spavali su u džamijama. Zatim su se građani počeli organizovati i pomagati migrantima. U međuvremenu se broj ilegalnih migranta počeo povećavati i kantonalni Crveni križ im više nije moagao samostalno pomagati”, kazala je.

Hadžihajdarević je istakla za N1 da su najranjivija populacija među migrantima i izbjeglicama djeca i žene koji su “najmanje vidljivi jer se najmanje kreću”.

Smatra da ne mogu svi migranti i izbjeglice biti smješteni u bivšu tvornicu “Bira”. Također je podsjetila da je đački dom u Bihaću trebao biti objekat za privremeno zbrinjavanje migranata i izbjeglica, te je dodala:

“Građani Bihaća su se pobunili kada su shvatili da su prepušteni sami sebi u migrantskoj krizi. Sve je to posljedica nebriga države za građane”.

U nekoliko navrata je upozorila da se situacija može dodatno pogoršati sa nepovoljnijim vremenskim uslovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.