Ispovijest migranta iz Irana: I mi smo ljudi

Vijesti 26. okt 201818:42 > 19:52
N1

Mažid iz Irana je jedan od nekoliko hiljada migranata i izbjeglica koji se nadaju da će napokon doći do svojih krajnjih destinacija - zapadnoevropskih država. Ispričao je sve ono s čime se migranti i izbjeglice u Krajini suočavaju. Poručio je da im nije namjera stvarati probleme, već žele da im se pruži pomoć.

Prema njegovim riječima, uopšte ne postoji mjesto gdje mogu biti sigurni i gdje će im biti pruženo ono najneophodnije. Podsjetio je da među njima ima djece i žena.

“Nemamo toalete, nemamo vodu, nemamo hranu. Nemamo mogućnost da idemo dalje. Zato moramo ostati ovdje. Trudimo se da svijetu pokažemo da smo miroljubivi i želimo povratiti svoje živote. I mi smo ljudi. Imamo i mi ljudska prava”, rekao je Madžid koji se trenutno nalazi u Velikoj Kladuši i dodao:

“Želimo da nam svijet pomogne. Nemamo drugog izbora. Nijedna organizacija nam nije pomogla”.

Naglasio je da ih je hrvatska policija napala u pokušaju da pređu granicu.

Posebno je upozorio na krijumčare ljudima.

“Među nama su i krijumčari ljudima. Tokom noći dolaze ovdje i zbog toga nismo sigurni. Nismo sigurni ni u kampovima. Niko ih ne može spriječiti u njihovoj namjeri. Traže od nas mnogo novca, ali mi im ne želimo platiti jer nemamo novca. Traže i po hiljadu eura po osobi za krijumčarenje prema sigurnim, evropskim državama”, kazao je ovaj Iranac.

Ukazao je da ne žele kršiti zakon i fizički se obračunavati, već da samo zahtjevaju pomoć. Također je podsjetio da među izbjeglicama ima bolesnih i povrijeđenih. Kao razlog zbog kojeg se ne može vratiti u zemlju porijekla je naveo taj da bi bio uhapšen, te da zbog toga “jedinu šansu” vidi u Evropi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.