Prohić za N1: Nasilje je instalirano kao princip

Vijesti 26. okt 201819:57 > 20:24
N1

Nasilje je ovdje instalirano kao princip - tako je Ibrahim Prohić, politički analitičar i psiholog, za N1 komentarisao ubistvo dvojice policajaca u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Uzrok ovog nemilog događaja je identificirao u nefunkcionalnosti države.

Prohić je istakao da se i u ovom slučaju ponovo bavimo posljedicama, a ne stvarnim uzročnicima.

“Ovdje je 90-ih godina kada se pripremao rat protiv Jugoslavije i protiv Bosne i Hercegovine, nasilje instalirano kao princip. Jednom kada ih instalirate, pokazuju tendenciju generalizacije tj. da se primjenjuju u svim situacijama”, objasnio je.

Upozorio je da ljudi počnu misliti da je moguće kršiti društvene norme bez toga da se snose posljedice, te je dodao:

“Zanemaren je princip da se za dobro nagradi, a da se za loše sankcionira“.

Nije se želio upustiti u kvalifikaciju da je počinjen teroristički napad. Naglasio je da zakoni po sebi ne rješavaju probleme, već onda kada postanu operativni, ali da to zavisi od države.

Podsjetio je na činjenicu da ne postoji država u kojoj se ne dešavaju kriminalne radnje, ali da se države razlikuju po tome kako na te radnje reaguju.

“Solidarišemo se samo onda kada imamo ekstremne situacije. Sve zaboravljamo jer se država ne bavi svojim poslom. Ona se bavi sobom i svojim interesima“, ocijenio je Prohić za N1.

Podsjećamo, dvojica pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova su ubijena danas u ranim jutarnjim satima u sarajevskom naselju Alipašino polje. Na njih su pucale osobe koje su pokušavale otuđiti automobil Volkswagen Golf VI hrvatskih registarskih oznaka.

Prema riječima Adema Zolja, premijera Kantona Sarajevo, na policajce je pucano dok su bili u svojem automobilu i uopšte nisu bili u prilici da uzvrate paljbu. Policajac Adis Šehović je preminuo na mjestu događaja, dok je Davor Vujinović uprkos naporima ljekara preminuo na Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.