IOM pomaže bh. vlastima

Vijesti 27. okt 201810:12 > 10:15
N1

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je u protekla tri dana pomogla vlastima u BiH da otvore dva nova privremena centra za smještaj migranata, u kasarni Ušivak (Hadžići) i fabrici Bira (Bihać), u saradnji sa UNHCR-om i partnerima iz civilnog društva.

“Ovo je drugi najvažniji događaj nakon otvaranja hotela Sedra. Ovo neće samo osigurati odgovarajući privremeni smještaj i pomoć migrantima koji putuju preko teritorije Bosne i Hercegovine, već će doprinijeti i smanjenju pritiska na lokalno stanovništvo, naročito u Bihaću, te će poboljšati bezbjednosnu situaciju u pogođenim zajednicama” rekao je Peter Van der Auweraert, IOM Koordinator za Zapadni Balkan.

Danas je u Ušivku smješteno 360 izbjeglica i migranata, nakon što je centar u srijedu otvorio svoja vrata. Većina korisnika je prebačena iz Unsko sanskog kantona, dok preostali broj dolazi iz područja Sarajeva.

Korisnici Ušivka su uglavnom muškarci – samci, te izvjestan broj ranjivih adolescenata, dok su porodice iz Unsko sanskog kantona prebačene u Salakovac i Azilnatski centar u Delijašu.

Fabrika Bira u Bihaću se priprema da dočeka prvu grupu od 117 migranata, koji su stigli danas. Prioritet je dat porodicama, djeci bez pratnje i drugim ranjivim migrantima, koji su spavali u šatorima i drugim improviziranim skloništima u parku u blizini đačkog doma.

Bivši đački dom je tokom prethodnih dana nadmašio svoje kapacitete u kom je boravilo više od 1100 pojedinaca, kako unutar tako i u okolini zgrade, što je zahtijevalo brzo premještanje dijela ove populacije.

IOM će i u narednim danima nastaviti da osigurava transfer do 450 migranata u fabriku Bira, što će, ako se ne poveća broj migranata u Bihaću, omogućiti uklanjanje šatora oko đačkog doma. Migranti, koji se premješteni u fabriku Bira, smješteni su u gumene šatore i kontejnere prilagođene za zimske uslove, koji su svi smješteni u nekadašnje fabričke hale, imali su ljekarski pregled, te im je osigurana hrana, deke, higijenske i druge osnovne potrepštine, a Crveni križ grada Bihaća će im osigurati tri obroka dnevno.

IOM osigurava podršku vlastima u BiH u pronalaženju održivih rješenja vezanih za odgovarajući smještaj za migrante, koji se trenutno nalaze u Trnovima u blizini graničnog prelaza Maljevac, nedaleko od Velike Kladuše. U međuvremenu, Crveni križ FBiH osigurava migrantima tri obroka dnevno. Osoblje IOM-a na terenu je potvrdilo da migranti, koji su se smjestili u blizini graničnog prelaza, imaju pristup hrani koja se distribuira u Trnovima.

Ove intervencije je omogućila podrška Generalne direkcije za evropsku civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (DG ECHO) i podrška Generalne direkcije za politke susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR), koje su osigurale 1,2 miliona odnosno 6 miliona eura, te zahvaljujući 1 milionu eura koje je donirala Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.