Efendić o ubistvu policajaca

Vijesti 27. okt 201811:30 > 11:36
N1

U povodu napada i ubistva dva policajca na teritoriji općine Novi Grad Sarajevo održava se vanredna sjednica Općinskog vijeća na kojoj su se obratili i načelnik Općine Semir Efendić kao i načelnik Policijske uprave Novi Grad Nusret Selimović.

Načelnik PU Novi Grad Nusret Selimović istakao je kako je ova PU pogođena ovim događaje, te kako se još uvijek on i kolege nalaze pod teškim emocijama.

“Bez obzira na sve, moramo nastaviti raditi naš posao”, kaže Selimović.

“Nećemo dozvoliti da nas ovo poljulja i da prepustimo sigurnosnu situaciju kriminogenim grupama kojih na području KS ima mnogo”, poručuje Selimović i izražava nadu da će ovo biti posljednji slučaj i opomena za ubuduće.

“Događaj kakav se desio jučer nije zabilježen u Sarajevu u posljednih 20 godina, teško nam je, ali moramo nastaviti dalje”, naveo je Selimović.

N1

Na sjednici se obratio i načelnik koji je kazao kako je ovo bilo treće ubistvo policajca na područje ove Općine. Napominje kako je MUP KS ostavljen sam da se bori s ovim problemom te da agencije sa nivoa države ne rade dovoljno.

Efendić je kazao kako bi državne agencije trebale raditi svoj posao i da bi im MUP KS trebao samo pomagati. Također je istakao da je dodatni problem i entitetska granica. Pozvao je sve nivoe vlasti da se uključe u rješavanje ovog slučaja kako se to radilo i u drugim slučajevima.

Efendić je zatražio promjene kaznene politike i nadležnosti policije kako bi se spriječilo da se dešavaju ovakva djela.

“Ova općina je spremna pomoći policiji u nabavci opreme ukoliko se za tim iskaže potreba”, naveo je on.

U sarajevskom naselju Alipašino Polje – C faza u petak ranu ujutro, zasada nepoznati počinitelji, zasuli su rafalnom paljbom policijsku patrolu, koja ih je zatekla u krađi motornog vozila.

Policajac Adis Šehović smrtno je stradao na mjestu događaja, a njegov kolega Davor Vujinović, koji je teško ranjen, podlegao je nakon višesatne borbe za život na KCUS-u. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.