Profesor sigurnosti o ubistvu policajaca (VIDEO)

Vijesti 27. okt 201814:30 > 14:45
N1

U ovom trenutku nisu potrebna veća policijska ovlaštenja, poručio je Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, govoreći za N1 o jučerašnjem ubistvo dvojice policajaca u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Ahić smatra da je automafija u Bosni i Hercegovini dosegnula svoj vrhunac. Podsjetio je da se u jednom trenutku desilo da se u Kantonu Sarajevo otuđi i do hiljadu automobila godišnje, ali da se u međuvremenu taj broj smanjio. Upozorio je da su atomobili sa stranim registarskim oznakama ponovo postale učestala meta automafije, te je dodao:

“Ubistvo dva policajca pokazuje o kakvoj beskrupuloznoj mafiji se radi”.

Ukazao je da je interes svakog kriminalca da ne bude progonjen od strane policije i da bude uhapšen. Ocijenio da se kriminalne mreže bolje uvezuju od policijskih, ali:

“Jučer su se svi digli. Postoji situacija u kojoj će policija zajednički djelovati. U naredna dva ili tri dana će doći do identifikacije osoba koje su počinile zločin i da će biti privedena pravdi”.

Za N1 je naglasio da je ubistvo dvojice policajaca ponovo pokrenulo propitivanje kaznene politiku.

“U percepciji javnosti je da policajac nije zaštićen, da nema ovlasti, da građani nisu zaštićeni. U ovom slučaju policajci uopšte nisu imali priliku da reaguju. Možemo poći u militarizaciju policije kao što je to slučaj u Sjedinjenim Američkim Državama. Ali mi to ne smijemo nametati kao javnost, već to mora činiti struka. Policajci sami trebaju reći da li to treba činiti. Mislim da nam ne trebaju veća policijska ovlaštenja u ovom trenutku”, rekao je.

Zato je istakao da pravosuđe mora biti “posvećeno policijskom službeniku kada vrši određene radnje”.

Ahić je izrazio uvjerenje da će ubistvo policajaca biti kažnjeno sa maksimalnom kaznom s mogućnošću da to bude kazna doživotnog pritvora.

U razgovoru za N1 je kao dugoročne mjere zaštite policije naveo moguću militarizaciju policije koja će imati mogućnost korištenja dugih cijevi i nošenja zaštitnih prsluka. Međutim, on se se usaglašava sa tom mjerom jer u društvu ne postoji kontinuirano haotična situacija.

Podsjećamo, policajci Adis Šehić i Davor Vujinović su jučer ubijeni četiri sata i 20 minuta poslije ponoći u sarajevskom naselju Alipašino polje. Dok su se nalazili u policijskom vozilu, na njih su iz automatskog oružja pucale osobe koje su pokušavale otuđiti motorno vozilo Volkswagen Golf VI hrvatskih registarskih oznaka.

Šehić je preminuo na mjestu događaja, dok je Vujinović preminuo na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu uprkos naporima ljekara ga spase. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.