Ministar Josip Grubeša za N1: Ovo je napad na državu

Vijesti 28. okt 201811:36 > 11:36
N1

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša u izjavi za N1 povodom ubistva dvojice policajaca u Sarajevu, kazao je da je napad na organe reda neoprostiv i kaznena politika mora biti takva da se preventivno djeluje na sve eventualne počinitelje da ih odvrati od napada na policijske službenike i druge državne dužnosnike.

“Suosjećam se sa obiteljima ubijenih policajaca i smatram da je ovo napad na državu u cjelini jer stvara nesigurnost u cijelom našem drustvu”, kazao je Grubeša za N1.

Kako je poručio, napad na organe reda je neoprostiv i kaznena politika mora biti takva da se preventivno djeluje na sve eventualne pocinitelje da ih odvrati od napada na policijske službenike i druge državne dužnosnike.

“Naše zakonodavstvo u ovom dijelu nije nedovoljno, ali nam je kaznena politika slaba, postupci se vode bespotrebno dugo, a kazne su blage. Podržavam sve što se ocijeni kao nužno da se ovakvi postupci spriječe u budućnosti, ali puko propisivanje oštrijih kazni u zakonu a neprimjenjivanje neće imati željene efekte. U zadnje vrijeme često se, u svezi drugih kaznenih djela, upravo govori da je zakon dostatan, ali da je kaznena politika blaga a kazne se izriču ispod zakonskog minimuma. Ako se nastavi sa takvom praksom, propisivanje oštrijih kazni neće spriječiti ove tragedije”, naveo je Grubeša za N1 povodom ubistva dvojice policajaca.

Dvojica službenika MUP-a KS ubijena su u petak ujutro u sarajevskom naselju Alipašino polje prilikom vršenja redovnih policijskih dužnosti. Na njih su pucali kradljivci automobila. Adis Šehović je preminuo na mjestu događaja, a drugi policajac je teško ranjen. Međutim, nakon višesatne borbe za život na KCUS-u i Davor Vujinović je podlegao teškim povredama.

“Došlo je vrijeme da država prepozna koja su to kaznena djela koja stvarno ugrožavaju sigurnost u BiH, i da se planski i zajednički radi na tome da se iskorijene ta kaznena djela. Naravno, u konačnici sudovi moraju postupke završavati ekspresno i pokazati ozbiljnost kroz izricanje gornjeg maksimuma za sve sudionike u izvršenju ovih kaznenih djela. Bez koordinirane i zajedničke akcije policije i pravosuđa, bojim se da nećemo imati sigurnu BiH”, naveo je ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša u izjavi za N1.

Zbog ubistva dvojice policajaca Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na telefonski održanoj sjednici donijelo Odluku da se ponedjeljak, 29.oktobra 2018.godine proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.