"Ko atakuje na život policajaca, nema pravo na svoj život"

Vijesti 29. okt 201809:08 > 10:59
N1

Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine RBiH, potpredsjednik SDP-a BiH i vijećnik Grada Sarajeva gostujući u programu N1 je kazao da neko ko atakuje na život policajaca kao što je to urađeno sa ubistvom Adisa Šehovića i Davora Vujinovića nema pravo na svoj život.

Praksa pokazuje da povratnici u izvršenju mafijaških djela postaju sve okrutniji istakao je Lazović.

“Kao i svaki građanin Bosne i Hercegovine, taj dan sam bio deprimiran kada sam čuo da je izvršeno brutalno ubistvo dva policajca i to na svrep način od strane kriminalaca, automafije. Nakon ovog ubistva mnogi bi se trebali zapitati kuda to idemo. Da li je sistem u redu? Mogu li se određeni procesi i karike od policije, pravosuđa i kaznenih odredbi na neki način mijenjati. Neka od tih karika je slaba. Praksa pokazuje da povratnici u izvršenju mafijaških djela postaju sve okrutniji. Veliki broj povratnika koji su u sudskim klupama, amnestirani blagim kaznama od sudija su povratnici u krivičnim djelima. U tom svom povratku postaju sve brutalniji što se i desilo brutalnim ubistvom policajaca. U tom kontekstu sigurno da nešto u sistemu nije u redu”, naglasio je Lazović gostujući u programu N1.

Zabrinjava kazao je Lazović da su kaznene odredbe prema izvršiocima tih brutalnih terorističkih djela zaista blage te da je on za pooštravanje tih sankcija.

“Ogroman broj policajaca u Kantonu Sarajevo, ima ih oko dvije hiljade morali bi se preispitati da li je sadašnji način rada policije adekvatan u spriječavanju tih krađa. Zabrinjava da su kaznene odredbe prema tim izvršiocima tih brutalnih terorističkih djela zaista blage. Kriminalci se ismijavaju i ulaze u izvršenje tih djela ne bojeći se policajaca. Policiji treba dati velike ovlasti, opremiti i policija treba djelovati na način kao što i kriminalci djeluju upotrebom sile i oružja u svakom trenutku kada primjete da kriminalci ili kradu auto ili vrše neko krivično djelo. Ja sam za pooštravanje tih sankcija. Nedavno se desilo ubistvo Jevreja u sinagogi a predsjednik Trump je rekao ono što i ja mislim. Izvršioci takvih djela, izvršioci ubistva ova dva policajca, nema potrebe da država nad njima gubi i vrijeme i novac u dokazivanju tih djela kada je očigledno da su oni to izvršili sa predumišljajem i namjerom da ubiju te policajce”, kategoričan je Lazović.

Lazović je naglasio da jeste da se razmisli o uvođenju smrtne kazne.

“Neko ko atakuje na život policajaca kao što je to urađeno sa ubistvom Adisa i Davora nema pravo na svoj život. U takvim slučajevima jesam da se razmišlja i o uvođenju smrtne kazne. Za aktere koji na tako brutalan način atakuju na život drugih oni nemaju pravo na svoj život”, potcrtao je Lazović.

Nakon završetka rata vladala je jedna sigurnost kazao je Lazović koja je prouzrokovana i tragedijom kroz koju smo prošli. Tada je sistem bio u funkciji da se pravi jedno bolje i zdravije društvo.

“Nakon završetka rata i ljudi su bili solidarniji, okrenuti jedni prema drugima. Vladala je jedna sigurnost koja je prouzrokovana i tragedijom kroz koju smo prošli. Tada je čitav sistem bio u funkciji da se pravi jedno bolje i zdravije društvo. U posljednih dvadeset godina sistem je izopačen, kompromitovan da su se i prave vrijednosti koje su nekada rase u bh. društvu marginalizirale. Korupcija i kriminal su postali dominantni u kreiranju društvenih odnosa”, naglasio je Lazović.

U Kantonu Sarajevo se godišnje ukrade između 900 i 1.000 automobila kazao je on.

“Kanton Sarajevo je kanton sa najvećim brojem automobila što znači da je to tržište primamljivo za automafiju. Kanton Sarajevo je najbogatiji i ovdje se voze najbolja auta. U KS se godišnje ukrade između 900 i 1.000 automobila”, zaključio je Lazović.

Uskoro video razgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.