Građani Sarajeva se oprostili od ubijenih policajaca

N1

U BiH je dan žalosti. Porodice, prijatelji, kolege i građani oplakuju svirepo ubijene sarajevske policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Policajce koji su stradali na dužnosti. Nema tih riječi kojima bi se mogla opisati bol, poruka je onih koji su im uputili posljednji pozdrav i odali počast na komemoraciji.

Porodica neutješna, kolege potresene. Adis i Davor su za njih bili primjer kako policajac obavlja svoju dužnost. Adis je, kaže njihov pretpostavljeni, tri noći prije ubistva, imao bliski susret sa kradljivcima automobila, kada mu se, kaže Elfin Mujezin, Adis zakleo da će im stati u kraj. Ubili su ga, kaže on. I ponovo se dogodilo ubistvo policajca u Sarajevu.

Kad sam prije par godina isto za kolegu Pivodića, pričao, učestvovao u svemu tome, mislio sam da se nikada neće ponoviti ovaj natpis “da se ne ponovi”. Molim vas sve zajedno da pokušamo da se ne ponavlja./ Mom Adisu, mom Špiri, neka dragi Allah podari dragi Dženet, a mom Davoru vječnu slavu”, kazao je Elfin Mujezin, PU Novi Grad.

“Kako doći do Policijske stanice Novi Grad. Obuzela me neka trema, oblačim uniformu ko da je prvi put oblačim. Nije strah,trema. Draga mi, volim svo posao. Prelazim rukom preko uniforme kao da osjetim Davora i Adisa. Kao da su tu uz mene”, kazala je Azra Kolar Kurić, PU Novi Grad.

Adis Šehović nagrađivan 13 puta za požrtvovanost u službi,rizikovao život da zaštiti svoje kolege i građane Sarajeva. Davor Vujinović, nagrađivan 6 puta, ali svaki Davorov dan za načelnika policijske uprave je trebao biti nagrađivan.

“Davor i Adis su prije svega bili dobri ljudi, posvećeni svojim porodicama i odani svojoj državi BiH, Sarajevu u kojem su živjeli i radili i policijskoj službi koju su toliko voljeli”, istakao je Nusret Selimović, načelnik PU Novi Grad Sarajevo.

“Naše kolege Adis i Davor su u toku svoje službe, ličnim primjerom, na najbolji način u svakoj situaciji, pokazali šta znači časno,profesionalno i predano raditi svoj posao. U isto vrijeme su pokazali koliko je to težak,rizičan i opasan posao. Dali su svoje živote, štiteći građane Kantona Sarajevo, njihovu imovinu, kao i njihove živote”, kazao je Mevludin Halilović, policijski komesar KS.

Među policajcima je tuga, bol, gorčina i prezir. Tuga što se opraštaju od kolege, bijes, gorčina i prezir zbog načina na koji su ubijeni

“A zločince koji misle da će nas uplašiti ili pokolebati, sigurno imamo obavezu da ih izvedemo pred nadležni sud, kako bi bili kažnjeni u skladu sa Zakonom. Neće nas sigurno pobjediti. Koliko god u tome imali namjere i koliko god u tome bili brutalni”, kazao je Mirza Hadžiabdić, Predsjednik UO Sindikata policije KS

I hiljade građana Sarajeva, na posljednji počinak ispratili su dvojicu hrabrih policajaca. Policajaca koji su njih štitili od kriminalaca tokom 20 godina svoje karijere. Kolege poručuju, izgubili su svoju bitku, ali će oni nastaviti da Sarajevo i svaki drugi dio BiH bezbjednim za život svih građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.