Brammertz u Sarajevu: Regionalna saradnja nazaduje

Vijesti 30. okt 201816:45 > 19:06
N1

Glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizama za kazene sudove Serge Brammertz boravi u BiH u sklopu priprema za podnošenje redovnog godišnjeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a, koje će, kako se očekuje predstaviti 11. prosinca.

Nakon razgovora u Tužilaštvu BiH, Serge Brammertz se danas sastao i sa predstavnicima udruženja žrtava i članovima porodica nestalih osoba. Još jednom je naglasio važnost traganja za nestalim osobama u cijeloj regiji.

Više od 10.000 osoba za kojima se još uvijek traga u cijeloj regiji obaveza je da sve zemlje i pripadnici nacionalnih zajednica nađu zajednički jezik, poručio je Serge Brammertz nakon sastanaka u Sarajevu. To je jedna od ključnih i zajedničkih obaveza u cijeloj regiji, dodao je, ističući kako nije zadovoljan kvalitetom regionalne saradnje.

“Kvalitet i količina regionalne saradnje nazaduje i to je nešto što osuđujemo. Znamo da je mnogo počinitelja ratnih zločina u BiH, sada u Hrvatskoj i Srbiji i budući da nema izručenja očekujemo da se te osobe krivično gone u zeljama u kojima se trenutno nalaze”, kazao je Brammertz.

Poseban problem je glorifikacija ratnih zločinaca, koja je prema Brammertzovom mišljenju prisutna u cijeloj regiji. Zbog toga je, kaže, opravdano pitanje jesu li vlade zaista iskrene u namjeri da se krivično gone počinitelji ratnih zločina.

“Svakako glorifikacija ratnih zločinaca ugrožava proces traženja nestalih osoba. Jer kako očekivati da ljudi ako vide političare, lidere svojih država , da podržavaju ratne zločince , kako očekivati da istupe i daju informacije recimo o masovnim grobnicama, kako da se pojave svjedoci”, istakao je Brammertz.

Članovi udruženja porodica žrtava iskazali su zadovoljstvo sastankom. Kao posebno važno istakli s nastojanja Brammerza za poboljšanjem regionalne sudske saradnje kada je rijč o ratnim zločinima. S hodno tome uputili su i jedan zahtjev.

“Ono što smo zamolili gospodina Brammertza je da učini sve što je moguće kako bi oni iskusni tužioci koji su u proteklom periodu radili u Haškom tribunalu da se na neki način u narednom periodu uključe u rad Tužilaštva u BiH i lokalnim sudovima kako bi bili kao neko savjetodavno tijelo”, kazao je Fikret Grabovica iz Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

O unapređenju regionalne saradnje, Brammertz je razgovarao i s v.d. glavnog tužitelja BiH Gordanom Tadić, ali i o izmjeni Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Iskazao je podršku radu Tužilaštva BiH, koje je do sada u 409 predmeta optužilo 818 osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.