Peti dan istrage i potrage za ubicama sarajevskih policajaca

Vijesti 30. okt 201816:50 > 18:51
N1

Peti dan traje istraga i potraga za ubicama sarajevskih policajaca. Od samog trenutka ovog tragičnog događaja, mnogo je neodgovorenih pitanja. Nadležni ne izlaze u javnost sa mnogo informacija. Na nogama su pripadnici svih policijskih agencija.

26. oktobar. Sarajevska noć. Noć u kojoj su ubice, u pokušaju krađe automobila, usmrtile policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Njihove kolege ogorčene, javnost uznemirena. Istražni organi ujedinjeni u čitavoj državi. Istraga, koju nadzire Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu, jedna je od strože čuvanih do sada.

Službeno – nema detalja o samom događaju, koliko je bilo počinitelja, koliko je ispaljeno hitaca, čak se ne objavljuju ni inicijali privedenih osoba. Kako saznajemo, na predmetu je angažirano više tužitelja, a već prvih minuta nakon tragičnog događaja čitavu istragu i komunikaciju sa kantonalnim MUP-om koordinira zamjenik glavne tužiteljice.

Uviđaj na mjestu događaja trajao je oko 11 sati. Policijske trake, brojni policajci, tužitelji, i znatiželjni pogledi stanovnika Alipašinog polja. Satima je na kobnom parkingu stajalo i vozilo hrvatskih registarskih oznaka, koje su ubice pokašale ukrasti, tog jutra oko 4 sata 20 minuta.

Prema navodima mještana, lopovi su uspjeli da ga pokrenu, ali nakon nekoliko minuta, poseban sigurnosni sistem zaustavlja automobil. Lopovi izlaze iz vozila, otvaraju haubu i pokušavaju da poprave auto.

U tom trenutku, prema navodima očevidaca, nailaze policijska patrola. Policijsko vozilo još je u pokretu. Rotacije nisu upaljene. Lopovi pucaju na njih. Nisu imali nikakve šanse da prežive, jednoglasne su Adisove i Davorove kolege.

Sekunde ili stotinke. Toliko su vremena ubice ostavile Adisu i Davoru. Svaki policajac kod sebe ima lično oružje – pištolj, dok se u službenom vozilu koje patrolira mračnim sarajevskim parkinzima, u pravilu, nalazi duga cijev, to jeste puška. Šehoviću i Vujinoviću to nije pomoglo, jer su ih kriminalci iznenadili i pucali dok su bili u pokretu.

“Ja vjerujem da su i oni imali dugu cijev i isto ovo što imam ja, ali jednostavno nisu mogli da reaguju”, kazala je Ivana Lizdek iz Jedinice za podršku.

“Nisu imali mogućnost da koriste ni kratko, a kamoli dugo oružje. Jer su brutalno napadnuti, neočekivano. To je trajalo par sekundi, taj zločin“, pojasnio je Dženan Fejzić, policajac.

Zločin koji je izbrisao kantonalne i entitetske barijere. Sarajevski MUP, Federalna uprava policije, SIPA, Granična policija, Obavještajno-sigurna agencija. Svi na istom zadatku – pronaći ubice sarajevskih policajaca.

Potraga traje nekoliko dana, nadležni ne objavljuju glavne osumnjičene. Do sada je ispitano 49 osoba, 12 je lokacija na teritoriji Republike Srpske pretreseno. Za jednu je zatražen jednomjesečni prtvor, jer se dovodi u vezu sa ubistvom Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Može li to dovesti do glavnih krivaca?

“Može se očekivati da će sama struktura tog podzemlja izbaciti na površinu, je su napravili takav gnusan čin. Kriminalne strukture jesu bolje umrežene, u odnosu na policijske, jer su one ograničene ustavnim uređenje. Ali, evo, vidimo od sada da su svi na nogama, I da nema više razmiščjanja o tome da li će se privesti svi koji bi imali, ili u prošlosti ili u sadašnjosti, doticaja sa automafijom”, kazao je Jasmin Ahić sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Osim da se ubice sarajevskih policajaca privedu pred lice pravde, oni koji provode zakone očekuju i da više instance počnu oštrije kažnjavati kriminalce, a ne da ih sudovi puštaju na ulicu gdje ih policija iznova susreće, strepeći da bi svaki naredni susret mogao biti koban za čuvare zakona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.