Kako se osjećaju građani Sarajeva u mračnim ulicama (VIDEO)

Vijesti 30. okt 201817:41 > 18:46
N1

Tragična smrt dvojice policijaca u Sarajevu pokrenula je niz pitanja o sigurnosti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Kako se osjećaju građani u mračnim ulicama dalje od gradske jezgre i zašto nema dovoljno nadzornih kamera, posebno na izlazima iz grada?

Izvan užeg gradskog pojasa “evropskog Jeruzalima” noću, oskudna vidljivost, pri kojoj je izazov vidjeti i “prst pred okom”?

Proveli smo anketu među građanima koji se kreću ovim mračnim ulicama.

“Moram se stalno okretati, da vidim ima li nekoga, prati li me neko sa strana. Vilsonovo nije dobro osvijetljeno, kao dalja naselja, Alipašino, Švrakino. Tu su cure stalno u opasnosti”, kazala je jedna mlada djevojka u pratnji mladića.

“Ja inače živim na Alipašinom, tamo nije osvijetljeno. Uvijek se bojim”, dodala je druga djevojka.

“Ja ne znam ko se može osjećati sigurno u gradu, iskreno. Moja poruka nadležnima – neka puste djecu da hodaju ovakvim ulicama”, kazala je prolaznica.

“U Hrasnici ima jedno mjesto gdje se skupaljaju tako neki muškarci, koji ne bi trebalo da budu tu. Zovem roditelje da dođu po mene, jer inače ne smijem sama proći”, ispričala nam je jedna djevojka.

Problemi ne nestaju sa svitanjem. Na  postojeći video nadzor teško se osloniti – kako zbog njegovog kvantiteta, tako i zbog kvaliteta.

“Mi smo počeli da primjenom video-nadzora 2008. godine. Pokrivene su najbitnije raskrsnice na glavnoj saobraćajnici i nekoliko izlaza iz KS. S obzirom na to da je to rađeno prije 10 godina, tehnologija je zastarila, znači da je potrebno da se obnovi taj nadzor sa boljim kamerama, sa boljom rezolucijom, jer nismo sada zadovoljni sa video-zapisima koje dobivamo sa tih kamera”, kazao je Željko Klisara, komandir jedinice za saobraćaj MUP-a KS.

Broj kamera i lokacije nisu nam otkriveni. “Operativni podaci”, kratko pojašnjeno u kantonalnom MUP-u.

Iako postoje kamere na pojedinim mjestima u KS, generalna ocjena je da ih nema dovoljno. Postojeće kamere ne zadovoljavaju u potpunosti tehničke uslove, a samo su dvije kamere koje zadovoljavaju standarde.

Nabavka nije jedini problem, prema riječima stručnjaka za sigurnost, Muhameda Budimlića.

“Veoma često se odluke o postavljanju kamera, lokacija, odluke o izboru opreme, ne rade sistemskim putem….Da se uradi analiza krimalnog prostora, procijeni koje su lokacije najfrekventnije. Nije samo u pitanju koštanje nabavke kamera, nego i servisiranja opreme. I pored video-nadzora imamo situacije u kojima on ne pomaže. Na primjer, video nadzor u slučaju smrti Dženana Memića. Postojao je, ali je neupotrebljiv. Nema snimka koji bi bio krucijalni dokaz. Neophodno je uraditi daleko širu i ozbiljniju analizi”, kazao je Budimlić.

A potrebu za “Velikim bratom”, dokazuju i odgovori koje smo dobili od pojedinih sarajevskih opština. U Starom Gradu kažu – radi se na projektu uvođenja video nadzora. Instaliranje video nadzora dio je Strategije razvoja opštine Novo Sarajevo za period 2014-2023. godine. U petoj fazi bit će instalirano ukupno 28 kamera, no prema procjenama potrebno je još oko 50.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.