Tuzla među najzagađenijim gradovima na svijetu

Vijesti 30. okt 201819:18 > 19:26
AFP

Zahvaljujući teškoj industriji i termoelektranama, ali i zagađenju koje stvara grijanje na drva i veliki broj automobila, tri grada u regiji Balkana, Tuzla, Skoplje i Tetovo, su među najzagađenijim gradovima u svijetu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u svom izvještaju iz 2017. navela drugi najveći makedonski grad Tetovo i industrijski bh. grad Tuzlu kao najzagađenije u Europi. Glavni grad Makedonije Skoplje se takođe suočava s ozbiljnim zagađenjem.

Proteklih godina vlasti su bile prisiljene da zatvore škole i sklone djecu s ulica. Aktivisti za zaštitu okoliša i zdravstveni radnici tvrde da je zagađenje u ovom gradu doprinijelo širenju plućnih i drugih bolesti.

Ovakva situacija nije neuobičajena za regiju. Mnoge općine se drže starih termoelektrana koje troše ugalj a siromašna populacija se grije na drva.

Šest zapadnobalkanskih zemalja koje još nisu postale članice Europske Unije – Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija I Kosovo – teže da postanu dio ovog bloka.

Ali čak i one koje su počele pretptistupne pregovore su daleko od ispunjavanja kriterija koji se odnose na ekologiju i klimatske promjene, pomenute u nekim od pregovaračkih poglavlja, navodi Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.