Sladić za N1: Kada nastupa hladniji period

Vijesti 31. okt 201809:01 > 09:04
N1

O vremenu, promjenama vremena, najavljenim prognozama, visokim temperaturama za ovaj period u godini, vjetrovima, poplavama za Novi dan govorio je meteorolog amater Nedim Sladić. Sladić je istakao da nas do 14. novembra očekuje iznadprosječno toplo vrijeme.

Sladić je istakao da se Sredozemlje nije uspjelo ohladiti u septembru zbog izostanka ciklonalnih aktivnosti te da je sama količina hladnog zraka bila je dovoljna da se cikolna produbi i ojača toliko da je donosila neprestanu kišu i sa sobom povlačila veoma jake vjetrove.

Što je cikon jači veće su količine kiše“, pojasnio je Sladić.

Do 14. novembra zimskih situacija ne bi trebalo biti prognozira Sladić.

Zimskih situacija ne bi trebalo biti do 14. novembra. Prva polovina novembra će prema svim mjerenjima koji su analizirani biti znatno toplija od prosjeka. Prva dekada mjeseca bi mogla odstupati od šest do deset stepeni od višegodišnjeg prosjeka. Ne očekuje se bitno ni vlažan period pred nama. Snijega za sada nema“, kazao je Sladić za N1.

Kada govorimo zimi, kao generalnom periodu od decembra do februara bi trebao biti topliji od prosjeka. Ako gledamo signal koji je još nepouzdan veća količina snijega, hladnijeg zraka, trebali bi očekivati u drugoj, trećoj dekadi mjeseca januara“, dodao je.

Sladić je dodao da do 14. novembra slijedi relativno suh period.

Do 14. novembra bez sniježnih padavina i relativno suh period. Jedna promjena vremena usljed jedne slabe ciklone u mediteranu. Mi ćemo osjetiti samo uticaj fronte koja će se sa jugozapada širiti prema nama. Neće to biti velike padavina kako je to bilo u proteklom periodu.Količine padavina će biti rezervisane za jugozapadni, zapadni i sjeverozapad naše zemlje i djelomično u centralnim predjelima“.

Vrijeme toplije od prosjeka slijedi od drugog do šestog novembra.

Od drugog do šestog novembra prognozira se vrijeme toplije od prosjeka sa temparaturama koje na području Bosne dosežu do 25 stepeni, na sjeveroistoku i na području juga. Početak novembra topao ali neće biti toliko sunčanih intervala, više naoblačnosti koja će dolaziti sa juga jer se nalazimo na periferiji dvaju sistema“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.