Dino Konaković: Smak svijeta ako ne upravljaju Sarajevom

Vijesti 31. okt 201810:14 > 10:24
N1

Ohrabrujuće je da EU ima zainteresovanost još uvijek da BiH bude njena članica naglasio je danas za N1 Elmedin Konaković i istakao da je to bolan i dug proces.

“Bolne reforme su javna potrošnja, rezanje javne potrošnje. Preskup je to aparat. Mora doživjeti radikalne rezove. Novi koncept mora biti nametnut kroz obrazovanje, zdravstvo u koji se ne uklapa neka starija generacija koja nije spremna na nove tehnologije. Biće teških socijalnih pitanja. Ne može se više subvencijama plaćati plin svima ili bilo šta svima. Te stvari su nužne kako bi ova zemlja prodisala. To će morati raditi ozbiljna i odgovorna vlast”, kategoričan je Konaković.

On ističe da je vrlo je interesantno da je formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo interesantnije od drugih nivoa ali je realnije jer se očekuju zastoji.

“Kanton Sarajevo sa svojim potencijalom jedan je od motora pokretača ekonomije u Bosni i Hercegovini. Važno je ko upravlja tim kantonom. Vidim da je za moje kolege to bolno i da ako to ne budu oni to će biti smak svijeta”, kazao je lider Naroda i pravde.

Ne mislim da je Kanton Sarajevo važniji od drugih kantona ali je ekonomski i sjedištem dosta eksponiran potcrtao je Konaković.

“Dizanje tenzija stvalja taj kanton u prvi plan. Ozbiljni razgovori koji se vode i ono što se priprema da se objedini njih zabrinjava. Ozbiljan je pristup poslu. USK je pokazao neke obrise nove većine. Ozbiljni pregovori se vode i u Zeničko-dobojskim kantonu. Sarajevo sa budžetom od 800 miliona KM i sa činjenicom da jeste glavni grad budi više pažnje. Ne mislim da je Kanton Sarajevo važniji od drugih kantona ali je ekonomski i sjedištem dosta eksponiran”, potcrtao je Konaković.

Na ljevici se krajem sedmice završava taj dokument i početkom naredne bi trebali sjesti svi zajedno istakao je Konaković najavivši da bi naredni sastanak trebao biti od stranaka koje će činiti većinu u formiranju nove vlasti.

Ukoliko domaćin sastanka bude Narod i pravda biće pozvani svi mediji kazao je Konaković koji će moći na tim sastancima zabilježiti sve o čemu se govori.

“Dešava se da SDA i ekipa pokušava izlobirati pojedince kako bi nakupili tih osamnaest ruku. Moj prijatelj u šali kaže da oni jedini nemaju pregovarački, oni imaju nagovarački tim. Mi svi ostali govorimo šta bi trebalio biti vrijednosti ove koalicije”, istakao je Konaković.

On kaže da nikakav uslov nije da on bude premijer.

“Nije nikakav uslov da ja budem premijer KS. Bio sam premijer KS tako da znam šta to znači. Ne jurim uopšte na tu poziciju. Prihvatio bi to ako bI se složili članovi Naroda i Pravde a onda i oni koji čine neku širu koaliciju. To nije nikakav uslov a Narod i Pravda će raditi onako kako je i govorio u kampanji”, zaključio je Konaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.