DF o "blokadama i ucjenama putem CIK-a"

Vijesti 31. okt 201812:29 > 12:40
Screen shot

Članovi CIK-a koji se nalaze pod političkim patronatom segregacijskih politika koje žele da dobrom dijelu građana BiH oduzmu aktivno pravo glasa danas na sjednici CIK-a na kojoj se raspravlja o utvrđivanju načina raspodjela mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH pokušavaju izvesti klasični državni udar i brutalno kršenje Ustava FBiH, poručuju iz DF.

Saopštenje Demokratske pronte prenosimo u cjelosti.

“Naime, ukoliko se popis iz 2013. godine, bude korsitio kao osnov za raspodjelu mandata time bi se prekršio Ustav, odnosno njegov član u kojem stoji: Konstitutivni narodi i grupa Ostalih biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.

Stoga pozivamo bosanskohercegovačku javnost da s pažnjom prati CIK-ovo zasjedanje na kojemu može biti određena daljnja sudbina BiH. Raspoloženje koje vlada kod pojedinih članova CIK u smislu kršenja Ustava izraz je političke volje pojednih politika koje u posljednje vrijeme aktivno prijete blokadom institucija BiH ukoliko se izborni proces ne uskladi po njihovim željama a mimo slova zakona i Ustava.”, piše u saopštenju Demokratske fronte.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.