Senator John McCain će dobiti ulicu ili trg u Sarajevu

Vijesti 31. okt 201814:44 > 14:47
Grad Sarajevo

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je danas inicijativu na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake da se jedan trg ili ulica u glavnom gradu BiH nazovu po nedavno preminulom američkom senatoru Johnu McCainu.

“Senator John McCain bio je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. U teškim vremenima je stvari nazivao pravim imenom i tražio pravedna rješenja za našu zemlju. Sarajevo i BiH će na ovaj način osigurati trajno sjećanje na njegovu historijsku ulogu u izgradnji i njegovanju bratskih i prijateljskih odnosa između naroda BiH i Sjedinjenih Američkih Država”, obrazložio je Skaka.

Gradonačelnik Skaka danas je informirao vijećnike da je tokom posjete Washingtonu obišao i grob utjecajnog američkog senatora na mornaričkom groblju u Annapolisu gdje je simbolično položio zastave BiH i Grada Sarajeva.

“Izuzetno cijenimo njegov doprinos u velikoj pomoći koju je američki narod pružio narodu u BiH“, izjavio je gradonačelnik podsjećajući da je McCain tokom svoje političke karijere u nekoliko navrata posjećivao glavni grad BiH, te izgradio posebnu vezu sa ovom zemljom. Gradonačelnik je podsjetio da je tokom posjete Washingtonu potpisao značajan memorandum o saradnji sa organizacijom Marshall Legacy Institute kojim se otvaraju vrata za realizaciju projekata s ciljem da se do 2020. godine Sarajevo potpuno očisti od mina.

“Obavili smo i niz važnih razgovora u američkom Kongresu, State departmentu i učvrstili veze Sarajeva sa prijateljima u SAD, te otvorili mogućnost dublje saradnje”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.