Dodik: Moramo da vratimo vlast narodima u BiH

Vijesti 31. okt 201815:34 > 15:41
REUTERS/Dado Ruvic

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i novoizabrani srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je u intervjuu za Srnu da će njegovo ponašanje i rad u Predsjedništvu BiH biti u skladu sa Ustavom i u tom smislu će se truditi da se BiH vrati na pozicije koje joj garantuje Ustav.

“Podsjetiću da Ustav BiH ne poznaje instituciju visokog predstavnika i smatram da je konačno došlo vrijeme da se pozdravimo sa tom institucijom, koja je posljedih godina više odmagala nego pomagala svima u BiH. Paradoksalno je da baš ja, koji ne polažem velike nade u BiH, tražim da joj se omogući i unutrašnji suverenitet na način kako joj je garantovan spoljni. Čemu izbori ako će umjesto legalno izabranih funkcionera BiH voditi neizabrani stranci”, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je ocijenio da je došlo vrijeme da i ostali u BiH pokažu odgovornost i spremnost da samostalno upravljamo procesima i da za to odgovaramo pred narodom koji nas je izabrao.

“Situacija u kojoj smo mi krivi, a stranci zaslužni je nepodnošljiva i neprihvatljiva, posebno ako se uzme u obzir da ti isti stranci plasiraju priču o evropskom putu BiH koja je pod njihovom, a ne našom upravom. Stranci su podrivali ustavni poredak ove teritorije koja se zove BiH i sami dali nesumnjiv doprinos tome da se BiH i u njihovim razgovorima danas kategoriše kao propala zemlja. Zato mi moramo da vratimo vlast narodima u BiH i odbacimo svako strano miješanje u unutrašnje stvari u BiH”, poručio je predsjednik RS i novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.