Hrvatska: MUP zaprečava 13 graničnih puteva sa BiH

Vijesti 31. okt 201816:00 > 16:04
N1/Ilustracija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na današnjoj je sjednici Vlade Republike Hrvatske izložio je prijedlog Zakona o potvrđivanju Konvencije o policijskoj suradnji u jugoistočnoj Europi, te dopune Odluke o zaprječivanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom, donesene 2014. godine.

Konvencija o policijskoj suradnji u jugoistočnoj Europi, koja slovi kao najjača i najvažnija regionalna pravna osnova za ovakvu vrstu suradnje država iz tog dijela Europe, na snazi je od 2006. godine, a kako je zaključena na neograničeno razdoblje i otvorena za naknadni pristup, trenutno broji 11 država: Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Bugarsku, Rumunjsku, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Moldaviju i Bosnu i Hercegovinu.

“Očekuje se da će se, postupajući na temelju nje, države stranke približiti standardima policijske suradnje kakvi su uspostavljeni unutar Schengenskog prostora”, priopćio je MUP Hrvatske.

Konkretno, Konvencijom se prvenstveno definira suradnja u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, nezakonitih migracija i ostalih prijetnji javnom redu, te se, između ostalog, uređuje zajednička analiza prijetnji, razmjena podataka i iskustava, potjera, prekogranični nadzor, nadzirane isporuke, prikrivene istrage, zajednički istražni timovi, zaštita podataka i svjedoka, časnici za vezu.

Prije svega ostaloga, Hrvatska će reagirati na pojedine odredbe koje nisu potpuno usklađene s pravnom stečevinom Europske unije i s našim nacionalnim zakonodavstvom, kao i na odredbe vezane uz povjerljivost i klasifikaciju informacija, te zaštitu osobnih podataka i njihovu razmjenu“, rekao je Božinović.

Hrvatska zaprječivanja cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom manjim dijelom financirala bi se iz proračuna, a u većem dijelu iz europskog Fonda za unutarnju sigurnost, Instrumenta financijske potpore za vanjske granice i vize.

“Zbog onemogućavanja nezakonitog prelaska državne granice izvan graničnog prijelaza te radi poboljšanja nadzora i suzbijanja svih oblika krijumčarenja na području koje pokrivaju četiri Policijske uprave: sisačko-moslavačka, dubrovačko-neretvanska, ličko-senjska te zadarska, utvrđena je potreba dodatnog zaprečavanja 13 novih lokacija na granici s BiH, što je i usuglašeno na razini obje države“, pojasnio je Božinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.