U CIK-u podijeljeni: Kako popuniti federalni Dom naroda

Vijesti 31. okt 201816:28 > 16:46
N1

Danas je održana sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, na kojoj se raspravljalo o načinu raspodjele mandata za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine. Predmet špekulacija posljednjih nekoliko dana je prema kojem popisu stanovništva će raspodjela biti provedena. U Povjerenstvu su po tom pitanju podijeljeni.

Irena Hadžiabdić, članica Središnjeg izborng povjerenstva je novinarima poželjela dobar dan. Iako dobar i sunčan dan, sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine nije rezultirala donošenjem konačne odluke o utvrđivanju načina raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

No, jedno je sigurno, Središnje izborno povjerenstvo preuzima vrući krumpir, odnosno na sebe preuzima posao koji nije završen u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Da im je to bio posao, podsjećaju i iz OHR-a:

“Za žaljenje je što stranke na vrijeme nisu postigle dogovor o izbornoj reformi u vezi sa Domom naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Mogli su se naći dobar kompromis i rješenja, ali nije bilo političke volje da se ovom pitanju ozbiljno pristupi. Na bosanskohercegovačkim vlastima je da nađu rješenje koje će omogućiti neometano formiranje vlasti. Nijedna stranka ne treba blokirati provedbu izbornih rezultata“.

Tako će Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine, dogovoreno je danas, napraviti jedan prijedlog koji će sadržavati različite ulazne parametre, odnosno da li će se provođenje izbornih rezultata vršiti na osnovu popisa stanovništava iz 1991. ili 2013. godine.  Danas su Suad Arnautović i Ahmet Šantić zagovarali popis iz 1991. godini, dok su ostali članovi za onaj iz 2013. godine.

Adnan Huskić, politički analitičar, je izrazio očekivanje da se Središnje izborno povjerenstvo odluči za popis stanovništva iz 2013.

“Kolizija norme definitvno postoji u tom smislu. Međutim, ako vidite na koji način su se sada članovi Centralne izborne komisije izjašnjavali, jasno je da na jednoj strani imate dva bošnjačka predstavnika unutar Centralne izbone komisije koji su za to da to bude popis iz ‘91., a s druge strane oni koji žele da to bude popis iz 2013. ako se tako stvari nastave, ako nam služe, današnje raslojavanje u kojem smjeru bi to moglo ići, onda je jasno da će Centralna izborna komisija vjerovatno ići na to dato bude popis iz 2013. godine”, rekao je Huskić.

Predsjednik Povjerenstva, Branko Petrić, pak tijekom današnje sjednice ističe da kakva god se odluka donese u ovom slučaju, biće podložna sudskom preispitivanju. S tim se slažu i ovdašnji analitičari.

“Koju god odluku da donese Središnje izborno povjerenstvo, ona će biti osporiva pred nadležnim Ustavnim sudom. I onda opet možete imati situaciju da Ustavni sud države opet donese jednu odluku, a da netko pokrene apelaciju pred Ustavnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine, koji može donijeti sasvim drugačiju odluku. I to je potpuno pravni limbo, u kojoj ova zemlja funkcionira, a to je samo eskalacija problema koje ona ima, jer je njen pravni ustroj nelogično složen”, ukazao je Ranko Mavrak, novinar i analitičar.

Podsjetimo, Ustav Federacije nalaže korištenje popisa iz 1991. godine sve dok se ne ispoštuje Dejtonski mirovni sporazum, odnosno dok se svi povratnici ne vrate svojim predratnim kućama. Kojim će se Ustavom i principima voditi članovi Središnjeg izbornog povjerenstva, saznaćemo već idući tjedan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.