Podaci CIA-e o BiH: Potvrda i podsjetnik na lošu stvarnost

Vijesti 31. okt 201816:53 > 16:56
N1

Centralna obavještajna agencija Sjedinjenih Američkih Država je ažurirala podatke o Bosni i Hercegovini. Pored već poznatih činjenica o lošem stanju ekonomije, velikoj nezaposlenosti mladih te opštoj nezaposlenosti, Sjedinjene Američke Države iznose i neke vrlo zanimljive činjenice o Bosni i Hercegovini kao tranzitnoj zemlji.

Upravo u danima kada se u Bosni i Hercegovini govori o potrebi jačanja borbe protiv organizovanog kriminala, Sjedinjene Države govore o tome u svom izvještaju.

U izvještaju Centralne obavještajne agencije je, između ostalog, navedeno i sljedeće:

“Bosna i Hercegovina je sve više tranzitna tačka za heroin koji se šalje u Zapadnu Evropu, mala tranzitna tačka za marihuanu. Ostaje izuzetno ugrožena aktivnostima pranja novca, s obzirom na prvenstveno gotovinsku i neregulisanu ekonomiju, slabu primjenu zakona i slučajeve korupcije”.

Da bosanskohercegovački političari neće lako izbjeći neke nove sankcije zbog kriminala ili korupcije najavio je i prvi čovjek State Departmenta za ovaj region – Matthew Palmer, direktor Odjela State Departmenta za jugoistočnu i centralnu Evropu.

“Sjedinjene Američke Države zajedno sa lokalnim partnerima rade na jačanju vladavine prava, nezavisnog pravosuđa i političke odgovornosti u cilju borbe protiv kulture nekažnjivosti. Sankcionisanjem pojedinaca poput Nikole Špirića zbog krađe novca poreskih obveznika kroz zloupotrebu javne funkcije, je dio dokazivanja opredjeljenosti ovom regionu i običnim građanima”, naglasio je Palmer.

Kandidat za američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, Eric Nelson, pak upozorava da regionu treba mir za sigurnu budućnost.

“Sjedinjene Države su sigurnije i prosperitetnije kada je Evropa uistinu stabilna i prosperitetna. Kada je 100.000 bosanskohercegovačkih građana izgubilo živote, a dva miliona pobjeglo od rata ranih devedesetih prošlog stoljeća, Sjedinjene Države su intervenirale silom i diplomacijom da zaustave rat. Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Države ostaju posvećene suverenitetu Bosne i Hercegovine i njenom teritorijalnom integritetu. 23 godine relativnog mira je veliko postignuće, ali ne možemo to uzeti zdravo za gotovo”, upozorio je Nelson.

Sjedinjene Države su ranije poručile da će aktivno djelovati ukoliko dođe do ugrožavanja dejtonskog sistema u Bosni i Hercegovini ili ugrožavanja stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.