Dok pada cijena barela nafte, cijene goriva u BiH rastu

N1

I dok cijena nafte na svjetskom tržištu opada, u BiH raste. Samo dizel, koji se najviše koristi za prevoz roba, prelazi 2,4 KM. Prevoznici, ali potrošači očekuju poskupljenja. Strani transportni prevoznici poručuju - gorivo u BiH ne točimo.

Početkom godine, prije primjene Zakona o akcizama dizel je koštao od blizu 2 KM, danas četrdeset feninga skuplji. Jedan šleper na 100 kilometara potroši blizu 35 litara goriva, 14 KM više nego početkom godine.

“Cijena raste svih energenata, dizela, benzina, naftnog plina, koji se koristi u transportu. Svakako da će poskupiti sve”, smatra Džemal Tinjak, stručnjak za saobraćaj.

Pred transportnim kompanijama izazov, kako amortizovati troškove, a da se ne izgube klijenti.

Tinjak kaže, cijene usluga transporta do sada nisu pratile rast cijena goriva.

“Kada transportna preduzeća povećaju svoju cijenu, onda to bude drastičan skok svih cijena, tada se sve poremeti”, kaže on.

Koliko je gorivo u BiH skupo možda najbolje pokazuje činjenica da transportna preduzeća koja su u tranzitu kroz BiH se rijetko odlučuju da gorivo sipaju u našoj zemlji.

To se prije svega odnosi na kamione iz Turske. Prema podacima Međunarodne unije cestovnog transporta cijena dizela u Turskoj je 6,35 lira, ili 2 KM.

“Naprijed, nazad, Turska-Sarajevo, Sarajevo-Turska. Ovdje ne sipamo dizel. Mnogo košta. U Turskoj je sve jeftinije. Samo jedan hljeb košta 10 centi, a ovdje koliko? Koliko? 50, 60 centi”, kaže vozač kamiona iz Turske.

Cijena hljeba u Republici Srpskoj već je porasla, a iz Udruženja za zaštitu potrošaća upozoravaju možemo očekivati nova poskupljenja.

“Poskupljenje goriva je uvijek razlog, bio on opravdan ili ne za poskupljenje svega. To je praksa koja je kod nas očita”, tvrdi Marin Bago iz udruženja Futura.

Sam prevoz od 2016. godine porastao je za 15 posto. Prevoznici su predlagali da država subvencionira troškove gradskog i prigradskog saobraćaja, prevoza djece, radnika, penzionera.

“Sve su to ketegorije koje su na najnižem nivou po primanjima i objektivno svako povećanje cijene ili bilo kakav poremećaj prije svega njih pogađa”, pojašanjava Safudin Čengić iz Udruženja poslodavaca.

Paradoksalno, rast cijena goriva, ali i drugih namirnica u BiH prati pad cijene barela nafte na svjetskom tržištu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.