Vrijeme je za konačni obračun države protiv automafije

Vijesti 31. okt 201817:53 > 18:07
N1/ Arhiv/ Ilustracija

Nadležne institucije nisu saopštile zvanične informacije o tome koja je i kakva uloga Srećka Trifkovića u slučaju ubistva dva policajca u Sarajevu. Trifkoviću je određen jednomjesečni pritvor – štura je i za sada jedina informacija za javnost i medije kojima nije dozvoljen pristup sinoć održanom ročištu. Trifković je i ranije osuđivan.

Zbog sudske zabrane o okolnostima i detaljima za određivanje pritvora nije mogla govoriti ni advokat Srećka Trifkovića – Tatjana Savić. Njegovo ime dobro je poznato u autokriminalnim krugovima, ali i policiji, tužiocu i sudijama u najvećoj istrazi o autokriminalu do sada – akciji “Volan”. Još od prvih hapšenja u julu prošle godine državno tužilaštvo saopštava da je uspjelo “razbiti” četiri organizovane kriminalne grupe. Optužnica protiv 27 osoba potvrđena je nakon godinu.

Terete se za krađe više od 200 skupocjenih automobila specijalističkim alatom i priborom na području zapadne Hercegovine, sarajevskog i Tuzlanskog kantona, za dalju prodaju, iznuđivanje otkupa, rastavljanje u dijelove, krijumčarenje. Državnom tužilaštvu su dobro poznate i opisane rute kretanja i mjesta skrivanja ukradenih automobila, te način izvršenja krivičnih djela.

Srećko Trifković u avgustu ove godine uz ostale optužene izjasnio se da nije kriv. U najvećoj istrazi i optužnici o autokriminalu – kako je okarakterisana – kao mjera zabrane Trifkoviću je određen kućni pritvor.

“Ujutru je dolazila policija, vršila provjere on je bio kod svoje kuće. Manje-više cijeli taj dan je policija bila tu, bio je privođen u stanicu na Pale, sutra je privođen u kantonalno Ministarstvo unutrašnjih poslova, tu je sam tražio da bude poligrafski ispitan. Prošao je poligraf, pušten je na slobodu. Nakon toga narednog dana je ponovo priveden u katonalno Ministarstvo unutrašnjih poslova i zadržan i evo sada je određen pritvor”, istakla je Savić, advokatica Trifkovića.

Suđenje tek predstoji, a prvo naredno pojavljivanje optuženih iz akcije “Volan” u sudnici državnog Suda očekuje se 12 novembra. Procjene advokata su da ovaj proces sa najvljenih 340 svjedoka može potrajati i do četiri ili pet godina. I optuženi Njegoslav Milinković iz akcije “Volan” u danima nakon ubistva dva policajca u Sarajevu privođen je, saslušan i pušten.

“Zastupam Milinković Njegoslava i Krsmanović Vladimira – u toj akciji. Za Krsmanovića ono što je Sud odredio – bio je u pritvoru, a sada je kućni pritvor. Za Milinkovića nakon dužeg vremena mjera pritvora, na kraju je Sud Bosne i Hercegovine odlučio da ukine sve mjere da mu vrati pasoš, ličnu kartu, itd. To je ono što ja kažem – pravna borba na dokazivanju pretpostavke nevinosti”, naglasio je Senad Kreho, advokat Milinkovića i Krsmanovića.

Na pitanja da li ima podatke za druge i da li je bio za nagodbu, odgovorio je:

“Mogu nezvanično reći, to su klijenti koji nisu moji, ali ono što ja znam nezvanično od kolega u pripremi su nagodbe za neke od pojedinaca koji su u tom predmetu koje su najavljene. Šta bi one podrazumijevale? Dakle, ne mogu komentarisati”.

Ista ili slična imena iz autokriminalnog miljea godinama se pojavljuju u optužnicama i presudama. Srećko Trifković osuđivan je zbog autokriminala 2012. i to na osnovu sporazuma o priznanju krivice na godinu i osam mjeseci zatvora.

“Kazna, između ostaloga, mora imati i specijalnu prevenciju. Kazna ima ličnu, pojedinačnu prevenciju, ali mora imati i specijalnu. Ako se stalno pojavljuju ista imena onda znači da je negdje država i da je negdje pravosuđe sigurno zatajilo”, objasnila je Senka Nožica, advokatica.

“Imate problem višestrukih povratnika, znači ako imate toliko višestrukih povratnika onda to u suštini znači da vam kaznena politika nije dobra i da tu kazenu politiku treba pooštriti – sam sporazum o priznanju krivice, itd. Jednostavno imam osjećaj da se sve napravilo da onaj što je izvršilac krivičnog djela bolje prođe. Ja ne kažem da je to neko namjerno napravio, ali imate sve moduse i pogodnosti onoga koji je počinilac krivičnog djela da ranije izađe ili izbjegne pravdu onako kako bi trebalo”, naglasio je Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Naši sagovornici procjenjuju da će tužioci i sudije u predmetima organizovanih autokriminalnih grupa nakon ubistva dva policajca u Sarajevu ozbiljnije razmatrati i pristupati mogućnostima sklapanja eventualnih nagodbi i sporazuma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.