SDA suzdržana u glasanju kod inicijative o Komšiću

Vijesti 31. okt 201818:40 > 18:57
N1

"Persona non grata" titula je koju je novoizabrani član kolektivnog šefa države iz reda hrvatskog naroda dobio i u Žepču. Vijeće ove opštine Zeničko-dobojskog kantona usvojilo je inicijativu da se Željko Komšić proglasi nepoželjnim, sa 15 glasova "za", šest "suzdržanih" i četiri "protiv".

Zvaničan stav Žepča spram Komšića kao ideja nastao je u Klubu Hrvata u općinskom vijeću. Inicijativa obrazložena riječima: “Grubo je prekršena konstitutivnost, jednakopravnost, i legitimno predstavljanje hrvatskog naroda”. Komšić, navodi se, tri puta “uzrupirao poziciju hrvatskog člana Predsjedništva”.

Ivica Penić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Žepče iz Hrvatske demokratske zajednice, je ovu inicijativu objasnio sljedećim riječima:

“To je neka vrsta bunta, otpora, da ukažemo na zlouporabe Izbornoga zakona, inžinjeringa, koji se provodi već treći put, vezano za izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskoga naroda. Ona je formalna, ali i ta formalnost može imati simboličan znak, da se ukaže na nešto što nije dobro i potrebno narodima u Bosne i Hercegovine”.

Stranka demokratske akcije je ostala sudržana zbog dobrih odnosa sa Hrvatskom demokratskom zajednicom.

“Mi smo samo procijenili, ako bismo bili protiv, ili suzdržani, inicijativa i u jednom i drugom slučaju prolazi. Mi smo odlučili da budemo suzdržani, svjesni da će proći kako god mi uradili, šest vijećnika iz Stranke demokratske akcije. Procijenili smo da je bolje biti suzdržan, da ne bismo narušili odnose koje smo gradili 12 godina”, ukazao je Muhamed Jusufović, predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče iz Stranke demokratske akcije.

Opozicija u vijeću je oštro osudila inicijativu.

“Ovo je jedan veleizdajnički, antidržavni, antiustavni čin u dva dijela. Hrvatska demokratska zajednica, odnosno Klub Hrvata, nikako nije smio da zloupotrijebi organ općinskog vijeća Žepče. Ovom odlukom žele da predstave da su svi građani Općine Žepče proglasili Komšića nepoželjnim”, istakao je Elvis Botić, vijećnik Socijaldemokratske partije.

A i građani podijeljeni u mišljenju. Jedni inicijativu pozdravljaju, drugi osuđuju, treće političke trzavice ni najmanje ne zanimaju. Stav građana Žepča o Komšiću glasi:

“Pozitivan, poželjan.

Poželjan.

Politika me zanima. Imam svojih problema. Ništa mi nije važno, djeca su mi otišla i ništa mi više nije važno.

Treba mu ukinuti da hoda po zemlji, po Bosni, a kamoli po Žepču.

Dobra odluka.

Smatram da ga hrvatski narod nije izabrao”.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, Željko Komšić je imao preko 52 posto, a Dragan Čović, kandidat Hrvatske demokratske zajednice, preko 36 posto glasova u utrci za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. No, Žepče, općina sa oko 30.000 stanovnika glasalo je drugačije.

Oko 5.000 građana glasalo je za Dragana Čovića, a sedam puta manje, oko 750, za Željka Komšića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.