Marinković Commerce demantovao Čauševićev iskaz

Vijesti 05. mar 201511:38 > 11:39
N1

Firma Marinković Commerce iz Banje Luke demantovala je navode Kemala Čauševića, koji je u iskazu istražiocima, rekao da je za Marinkovića urgirao lično Nikola Špirić i da je ovoj kompaniji Uprava za indirektno oporezivanje vratila 500.000 KM PDV-a.

Iz Marinković Commerca su za N1 rekli kako nisu upoznati da je Špirić urgirao za njih, te da za tim nema potrebe jer su oni sve radili u skladu s propisima. Kompanija je istakla da je Uprava za indirektno oporezivanje morala im vrati porez.

Kemal Čaušević je u iskazu također rekao da je tada priložen akt Poreske uprave Republike Srpske, kojim se traži povrat poreza za Marinkovića, ali da se nije moglo iščitati ko je taj akt potpisao. U Poreskoj upravi već drugi dan nisu odgovorili na naš Upit.

Podsjetimo, Kemal Čaušević je kao svjedok pokajnik iznio niz optužbi protiv najvišeg političkog vrha, da su tražili ogromne finansijske ustupke dok je on bio direktor Uprave za indirektno oporezivanje. Čaušević i ostali uhapšeni su zbog sumnji da su oštetili budžet BiH za više od dvije milijarde KM.

Opširnije pogledajte u Dnevniku u 19 sati.