"Provode se istrage, ima političara iz pozicije i opozicije"

Vijesti 31. okt 201821:23 > 21:28
N1

Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, je gostujući u Pressingu N1 televizije odgovorio na optužbu Nermina Nikšića, predsjednika Socijaldemokratske partije, da ova policijska agencija djeluje protiv članova te političke stranke i reakciju Milorada Dodika nakon što je protiv njega SIPA podnijela krivičnu prijavu 2009. godine.

Komentarisao je zahtjev opozicionih političkih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine da napusti funkciju čelnog čovjeka Federalne uprave policije rekavši da će to učiniti samo iz zdravstvenih raloga odnosno po isteku mandata 15. aprila sljedeće godine, te je dodao:

“Oni koji žele da me nema na ovoj funkciji to rade iz straha zbog istraga koje provodi Federalna uprava policije. Krivične istrage se provode protiv većeg broja osoba, među kojima ima političara iz pozicije i opozicije. Postoje među njima i osobe koje su bliske političarima”.

Na konstataciju Nikšića izrečenu u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine da je Federalna uprava policije formirala posebno odjeljenje koje radi na istrazi s kojom se dovode u vezu članovi Socijaldemokratske partije, odgovorio je:

“Sve što je dotični gospodin rekao su dezinformacije. To ne stoji. Takvo njegovo ponašanje je u cilju zastrašivanja pripadnika Federalne uprave policije i određenog broja tužitelja. Ja sam odmah podnio krivičnu prijavu protiv Nikšića zbog ometanja rada u istrazi”.

VEZANE VIJESTI

Za N1 je Lukač ukazao da ne postoji zakonska osnova za njegovo penzionisanje odnosno “drugi ne poznaju zakonske propise ili ih tumače onako kako im odogovara”.

Odgovorio je i na negodovanje Dodika nakon što je kao zamjenik direktora SIPA-e protiv njega podnio krivičnu prijavu. Između ostalog Dodik mu je tada poručio da će saznati šta ga čeka poslije penzionisanja.

“Nije problem prijetnja Dodika iz 2009. godina. Ali je alarmantno da je riječ o ataku na policiju koji dolaze od ozbiljnih ljudi u ovoj napaćenoj zemlji. Isto to je dodik ponovio sa 4. na 5. maj ove godine u pola tri u jutro u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Valjda to znači da me više neće biti živog. Ne bojim se nikoga jer sam kao policajac prošao kroz mnoga iskušenja. Davno sam iz sebe istisnuo strah”, naglasio je za N1.

Ukazao je da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine mora dati odgovor na to zašto nije podignuta optužnica protiv Dodika nakon podnošenja krivične prijave. Sličan odgovor je dao na pitanje zašto nije podignuta optužnica protiv Darija Krezića, savjetnika Dragana Čovića dok je bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je 2015. godine sa službenim autom oteo i zatim pretukao jednu osobu. Lukač je ukazao i da je i u tom slučaju nadležno tužilaštvo odogovorno.

Demantovao je da je blizak Stranci demokratske akcije ili bilo kojoj drugoj političkoj stranci. Zatim je podcrtao:

“Nijedna stranka me nije imenovala ni izabrala na ovu funkciju. Jedini sam policijski službenik kojeg je visoki predstavnik imenovao dva puta za određene mandate u Agenciji za istragu i zaštitu. Neće visoki predstavnik imenovati nekoga ko je stranački član i simpatizer, već onoga ko je profesionalac. Ovaj Lukač ovdje, a ne onaj u Banjaluci je jedini policijski službenik koji je odlikovan za svoj rad svim odlikovanjima: dva puta sam dobio zlatnu policijsku značku, dobio sam orden za hrabrost, organizirao sam otpor tokom rata, bio sam logoraš, prvi predsjednik udruženja logoraša, bio sam svjedok u Tribunalu, izdao sam veći broj knjiga a jedna od njih je i o ratnim zločinima na osnovu koje je Tribunal pokrenuo istrage”.

Na kraju razgovora u Pressingu N1 televizije je građanima poručio da ne moraju brinuti za svoju sigurnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.