Migranti pokušali izaći iz BiH s lažnim ličnim kartama

Vijesti 01. nov 201813:09 > 13:13
(Ilustracija) Davor Puklavec/PIXSELL

Službenici Jedinice granične policije Brod danas su lišili su slobode A.M. (1994.) i N.K. (1991.) koji su prilikom graničnih provjera dali na uvid i pokušali izaći iz BiH s krivotvorenim ličnim kartama Španije.

Iz Granične policije BiH navode da su kontrolisani na prelazu Brod u autobusu koji je saobraćao na relaciji Sarajevo – Frankfurt, a s njima je bilo i maloljetno dijete.

Pregledom ličnog prtljaga na drugoj liniji graničnih provjera, službenici su našli potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil u BiH te originalni pasoš Sirije na osnovu čega je utvrđeno da se radi o državljaninu Sirije i dvoje državljana Palestine. O događaju je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju. U toku je daljnji rad na ovom slučaju, kažu iz Granične policije BiH.

Službenici JGP Dobrljin, također, danas lišili su slobode A.K. (1984.), državljanina BiH. Graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu zbog krivičnog djela “falsifikovanje isprave“. Kontrolisan je pri ulasku u BiH na prelazu Kostajnica i predat službenicima MUP-a RS.

Istoga dana, pri ulasku u BiH na MGP Rača lišen je slobode N.P. (1991.) jer je za njim Osnovni sud u Gradišci raspisao potragu zbog krivičnog djela “šumska krađa“. Dan ranije službenici JGP Orašje lišili su slobode A.H. (1987.). Provjerama je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Kalesiji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa. Državljani BiH, inicijala N.P. i A.H., u toku dana bit će predati nadležnim organima, zaključuju iz Granične policije BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.