Traže vanrednu sjednicu zbog moguće odluke CIK-a

Vijesti 01. nov 201815:07 > 15:09
N1

Povodom moguće odluke CIK-a BiH da u određivanju mandata delegatima Doma naroda Federalnog parlamenta osnova bude popis iz 2013. godine, poslanici Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) počeli su s prikupljanjem potpisa za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Poručuju kako je riječ o kršenju Ustava FBiH te pokušaju državnog udara. Upozoravaju da, ukoliko se CIK BiH odluči na korištenje rezultata popisa iz 2013. godine, imaju mehanizme kojima će blokirati popunu Doma naroda Federalnog parlamenta.

“U Ustavu FBiH jasno je navedeno da se koristi popis iz 1991. godine do okončanja procesa povratka i tu nema dileme. U  Izbornom zakonu jasno je navedeno da se popuna Doma naroda vrši iz svih kantona. Dovoljno je da jedan kanton to ne učini i da se proces popune smatra nezavršenim”, kazao je Suad Došlo, poslanik SDP-a u Skupštini BPK Goražde.

“Ovo što se sada namjerava učiniti jeste udovoljavanje zahtjevima HDZ-a, a to nije ništa do pokušaj državnog udara”, smatra Edita Velić, poslanica DF-a u Skupštini BPK.

Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde iz SDA ističe da ni ova stranka nije protiv zakazivanja vanredne sjednice kantonalnog parlamenta.

“Važno je da prije te sjednice održimo konsultacije kako bismo jasno odredili ciljeve i formulisali zaključke”, ističe Obuća.

Očekuje se da će vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde biti održana naredne sedmice. Zahtjevom za sazivanje vanredne sjednice, od predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde zatraženo je da uputi poziv članovima CIK-a BiH da prisustvuju ovoj sjednici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.