Svi sveti, dan kada katolički vjernici pohode grobove

Vijesti 01. nov 201818:02 > 18:03
N1

Blagdan je Svih svetih, dan kojim Katolička crkva slavi sve kanonizirane, ali i svece koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a još nisu kanonizirani. Blagdan Svih svetih slavi se uoči Dušnog dana, kada katolički vjernici pohode grobove u znak pažnje i vjere.

Sarajevo. Groblje Sveti Josip. Ovdje je prije 110 godina ukopan, po mnogima najveći, socijalni pjesnik južnoslavenskog književnog prostora Silvije Strahimir Kranjčević. Na katolički blagdan Svih svetih nije zaboravljen. Na njegovu grobu cvijeće. I plamen svijeća u spomen na ovog velikana.

Mnogi su se ovdje okupili, svetkujući svetkovinu i bezbrojnih malenih, anonimnih ljudi, anonimnih u smislu javnosti ali toliko značajnih i korisnih, jer su to moralni i vjerski divovi na čijim leđima počiva čovječanstvo. Sve uoči sutrašnjeg Dušnog dana.

“Mi svece, koji su nadišli prosječnost i običnost, danas slavimo. Tražimo od njih da nam pomognu da se jednom pridružimo njima u nebo”, kaže don Luka Brković

Dušni dan je dan kada se vjernici pohodom na grobove svojih bližnjih sami priznaju smrtnima, konačnima, prolaznima – odnosno, kako to kaže fra Ivan Šarčević, tako bi to trebalo biti.

“Mi zajedno slavimo Boga života, koji nas ovdje rži, koji je naše pokojne uzeo u svoj život. To je temeljni okvir u koji mi kršćani smještano svoj život u Bogu i u vječnosti u odnosu na naše pokojne”, poručuje fra Ivo Marković

Ova dva, datumski povezana blagdana Svih svetih i Dušnog dana dobra je prilika za razmišljanje o vječnosti, kaže svećenstvo. I prilika su vjernicima da budu što vjerodostojniji u svojoj vjeri, a time i korisniji članovi šire ljudske zajednice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.