Forto za N1: MUP predložio izgradnju nove zgrade

Vijesti 02. nov 201808:08 > 08:26
N1

Edin Forto, poslanik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, kazao je danas da je dobio materijal pred današnju hitnu sjednicu ove institucije i da je imao uvid u informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo o stanju sigurnosti.

On je kazao da se neke od mjera kod je MUP predložio izgradnju zgrade u kojoj bi bio smješten moderni centar s novim tehnologijama.

”Neke od mjera, ono što MUP traži jesu materijalno tehničke uslove da mogu unaprijediti pokrivanje grada u smislu sigurnosti, nova zgrada kao moderni centar s novim tehnologijama. To je nešto što imaju neki gradovi u regiji, ali i neki kantoni u Bosni i Hercegovini”, rekao je Forto.

Prema njegovom mišljenju, ključni segment u poboljšanju sigurnosne situacije jeste poboljšanje saradnje policijskih agencija u BiH.

”Moj stav je da mi ne možemo imati visok nivo sigurnosti dok ne unaprijedimo odnose između više policijskih agencija u BiH. Vrlo je teško ako nemate punu saradnju, zbog toga smo mi o tome govorili kada se desio posljednji tragičan događaja. Da policija ima istu prohodnost kao mafija”, dodao je on.

”Kriminalne strukture najbrže počnu da sarađuju, to je svuda tako. Ali krajnje vrijeme je da se napravi trajna i stvarna saradnja s najboljom voljom da se nešto riješi. Vidjeli smo da ta saradnja u ovom tragičnom slučaju postoji. Treba nam da postoji za svaki sljedeći dan za svaku vrstu kriminala”, poručio je on.

Sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo jedina je tačka dnevnog reda današnje hitne sjednice Skupštine KS-a. Vlada Kantona Sarajevo i policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova KS će dostaviti Kolegiju i zastupnicima Infomaciju o posljednim tragičnim dešavanjima u kojima su ubijeni pripadnici MUPKS-a, kao i prijedlog potrebnih mjera iz nadležnosti Skupštine i Vlade KS u svrhu unapređenja rada policije i bolje zaštite građana Kantona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.