Komesar Halilović: Šta je najveći problem MUP-a KS

Vijesti 02. nov 201813:30 > 13:34
N1

Mevludin Halilović, komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), smatra da policiji predstavlja problem kada se liši slobode određena grupa izvršilaca najtežih krivičnih djela, u pritvoru zadrži 30 dana, a nakon toga se puste da se brane sa slobode kada nastavljaju vršiti ta ista krivična djela.

U toku je hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj je sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo jedina tačka dnevnog reda. Dva policajca – Davor Vujinović i Adis Šehović ubijeni su 26. oktobra u ranim jutarnjim satima u sarajevskom naselju Alipašino Polje nakon što su nepoznati počinioci pucali na automobil u kojem su se nalazili policijski službenici.

Jedan policajac je smrtno stradao na mjestu događaja, dok je drugi preminuo u bolnici nakon višesatne borbe za život. Sve policijske agencije i službe u BiH još uvijek intenzivno tragaju za počiniocima ovog gnusnog ubistva.

Mevludin Halilović, komesar Uprave policije MUP-a KS, govorio je o mjerama koje je potrebno hitno poduzeti kako bi se pomoglo u radu policijskih službenika i stavu policajaca kada je u pitanju hapšenje i puštanje na slobodu izvršioca krivičnih djela.

“Kada je u pitanju aktivnost koju Uprava policije poduzima, kada je u pitanju izricanje krivično-pravnih sankcija prema izvršiocu, sigurno da one djeluju demotivirajuće kada je u pitanju policija, demorališu policajce, a postiče izvršioce krivičnh djela da rade to što rade”, pojasnio je Halilović.

Kako je kazao, njima predstavlja problem kada se liši slobode određena grupa izvršilaca najtežih krivičnih djela, u pritvoru zadrže 30 dana, a nakon toga se puste da se brane sa slobode.

“A oni izlaskom na slobodu nastavljaju vršiti ta ista krivična djela. Mislim da to nije slučaj samo u zadnjoj akciji ‘Volan’, nego je to bilo i u ranijim slučajevima kada su sprovođene akcije 2010. godine pd nadzorom Kantonalnog tužilaštva”, podsjetio je Halilović.

Kako je kazao, ubistvo policajaca u Sarajevu je složeno krivično djelo.

“Radi se o teškom ubistvu. Morate znati i da Kantonalno tužilaštvo od prvog momenta vodi istragu u ovom predmetu. Mi ovdje imamo situaciju da se zanemaruje činjenica da mi imamo izvršioce i sa područja drugog entiteta i KS-a i u prikupljanju dokaza mi imamo određena zakonska ograničenja”, poručio je Halilović.

Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo, podsjetio je da je u devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine smanjen broj otuđivanja motornih vozila.

“Ono što mogu potvrditi jeste da će svi ovi zahtjevi, vezano za opremu, nabavku oružja i svega onoga što je potrebno, biti uvršteni u nacrt budžeta za narednu godinu”, rekao je Zolj.

Zastupnik Zvonko Marić rekao je da nema načina da se skupe svi podaci koji se odnose na krađu automobila.

“Ne znam zbog čega se građani, to je vrlo indikativno, odlučuju da sami vraćaju automobile. Da li zbog toga što nemaju povjerenje u policiju, misle što će na taj način sigurnije vratiti svoj automobil?”, izjavio je Marić.

Tokom sjednice kritikovao je rad sjednice, a govorio je i o radu Tužilaštva.

“Ovo je samo jedna strana priče jer je nezamislivo da se sve što je loše i desilo se u vezi s tragičnim ubistvom dvojice policajaca, fakturiše menadžmentu policije. Ja sam protiv toga. Treba otvoriti karte i biti iskren. Građanima treba reći otvoreno da su stvari takve – vrlo alarmantne, uznemirujuće”, rekao je Marić.

Zastupnik Mirza Čelik smatra da “oni u Skupštini KS-a treba da daju podršku Upravi policije na način da obezbijede materijalno-tehnička i finansijska sredstva”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.